Diethylcarbamazine: Kesan, Kegunaan & Risiko

Sesiapa yang menderita penyakit cacing tidak boleh mengelakkan diethylcarbamazine. Sebenarnya, bahan aktifnya sangat penting sehingga telah dimasukkan ke dalam senarai ubat-ubatan penting oleh WHO (World Pemeriksaan Pertubuhan). Ini tidak menghairankan, kerana 200,000 orang masih mati kerana penyakit cacing setiap tahun.

Apa itu Diethylcarbamazine?

Diethylcarbamazine berkesan terhadap jenis jangkitan cacing parasit tertentu dan oleh itu diklasifikasikan sebagai anthelmintik. Diethylcarbamazine secara kimia adalah turunan piperazine. Ia berkesan terhadap jenis jangkitan cacing parasit tertentu dan oleh itu diklasifikasikan sebagai anthelmintik. Ia selalu diberikan sebagai sitrat. Diethylcarbamazine sitrat adalah kristal putih serbuk dengan takat lebur kira-kira 138 ° C. Ia sangat larut dalam air. Ia sangat larut dalam air, tetapi hanya sedikit larut dalam alkohol (1 g dalam 35 ml). Ia menyerap kelembapan atmosfera dengan cepat. Bahan aktif pertama kali dipatenkan pada tahun 1949 oleh syarikat American Cyanamid. Diethylcarbamazine beredar dengan nama dagang Hetrazan, Carbilazine, Caricide, Cypip, Ethodryl, Notézine, Spatonin, Filaribits dan Banocide Forte. Bentuk dos yang biasa adalah tablet 50 mg atau penggantungan daripada 24 g / ml.

Tindakan Farmakologi

Diethylcarbamazine hampir sepenuhnya diserap melalui usus setelah pengambilan secara oral dan disebarkan ke semua kawasan badan kecuali tisu adiposa. Maksimum darah kepekatan hadir selepas 1-2 jam. Bagaimana molekul bertindak terhadap cacing tidak difahami sepenuhnya; satu anggapan ialah diethylcarbamazine bertindak serupa dengan nikotin di bahagian tengah sistem saraf parasit, sehingga melumpuhkannya. Selanjutnya, diandaikan bahawa struktur permukaan cacing diubah sehingga fagosit tubuh sendiri dapat mengenali dan menghilangkannya dengan lebih mudah. Bahan aktif diproses dengan cepat dan diekskresikan terutamanya melalui buah pinggang. Dalam 24 jam pertama selepas pengingesan, 70% daripada dos sudah dikesan dalam air kencing, yang mana 10-25% dalam bentuk tidak berubah.

Penggunaan dan penggunaan perubatan

Pada prinsipnya, diethylcarbamazine hanya boleh digunakan terhadap jenis cacing tertentu. Ini disebut filariae, yang tergolong dalam kumpulan ulat cacing (nematoda). Parasit ini menyerang manusia sebagai inang, tetapi tidak membiak di dalamnya - ini disebut sebagai kutu. Kawasan aplikasi terbesar adalah loiasis, penyakit cacing tropis manusia yang disebabkan oleh Loa loa filarial. Menurut anggaran WHO, kira-kira 13 juta orang dijangkiti di seluruh dunia. Diethylcarbamazine boleh digunakan di sini baik dalam pencegahan sementara (profilaksis) dan dalam rawatan. Ubat ini juga menarik bagi pemilik anjing kerana ia berkesan terhadap tahap larva awal Dirofilaria immitis. Nematode ini disebarkan oleh nyamuk dan menjangkiti anjing jantung, di mana cacing jantung dewasa (dewasa) sepanjang 20-30 cm berkembang. Namun, sementara itu, persediaan berasaskan dietilcarbamazin tidak lagi disetujui untuk digunakan pada haiwan di Jerman. Pada onchocerciasis, keberkesanannya telah dijelaskan hanya terhadap mikrofilaria, tahap larva awal nematoda. Penyakit ini berlaku di kawasan tropika Afrika dan Amerika dan disebabkan oleh filaria spesies Onchocerca volvulus. Dalam kira-kira 10% kes, ia membawa kepada buta, dikenali sebagai kebutaan sungai. WHO mengesyorkan, antara lain, untuk pentadbiran diethylcarbamazine dalam kombinasi dengan Prazikuantel untuk memerangi jangkitan cacing pada manusia. Ini memungkinkan untuk menutupi spektrum cacing yang luas - yang sangat penting kerana selalunya tidak mungkin untuk menentukan patogen yang tepat atau patogen. Diethylcarbamazine tidak diberikan dalam kes buah pinggang yang terhad (kekurangan buah pinggang) dan kencing alkalosis.

Risiko dan kesan sampingan

Kesan sampingan ciri diethylcarbamazine adalah gangguan dan reaksi berlebihan sistem imun, yang sangat biasa dalam rawatan onchocerciasis. Ini termasuk gatal, demam, dan teruk sakit kepala. Kesan sampingan lain termasuk loya, muntah, rasa tekanan di perut, pening dan keletihan. Sesak nafas, batuk, degupan jantung yang dipercepat (tachycardia), dan proteinuria (peningkatan perkumuhan protein melalui air kencing) juga telah dilaporkan. Semua gejala ini dapat dijelaskan dengan meroket kepekatan produk sisa toksik daripada membunuh dan menguraikan cacing. Kesan sampingan berlaku beberapa jam selepas itu pentadbiran tetapi biasanya hilang selepas kira-kira lima hari.