Adakah diet membahayakan susu ibu? | Menurunkan berat badan semasa menyusu

Adakah diet membahayakan susu ibu?

Ramai wanita mempunyai keinginan untuk kembali ke berat badan semula setelah menambah berat badan selama mengandung. Selalunya kelihatan berguna untuk mengikuti a diet. Namun, banyak diet membawa risiko, kerana mereka mempunyai pengaruh negatif susu ibu sekiranya bekalan nutrien tidak mencukupi atau sepihak, dan merosakkan kualitinya.

Terutama diet dengan penurunan drastik karbohidrat atau lemak atau bahkan a diet berdasarkan hanya pada protein membawa risiko kekurangan bekalan anak. Bekalan nutrien yang mencukupi dan vitamin sangat penting untuk perkembangan kanak-kanak dengan betul. Ini membimbangkan contohnya B vitamin, asid folik, yodium, selenium, vitamin A, kalsium dan pelbagai asid lemak.

Di samping itu, diet yang menyebabkan penurunan berat badan ibu yang terlalu drastik boleh menyebabkan pengeluaran susu berkurang. Di samping itu, penurunan berat badan secara radikal menyerang simpanan lemak ibu. Walau bagaimanapun, ini boleh mengandungi pelbagai bahan berbahaya yang larut dalam lemak dan terkumpul di dalam simpanan lemak.

Dengan pengambilan kalori yang berkurang, simpanan lemak badan diketuk untuk pengeluaran tenaga dan bahan berbahaya dilepaskan dari tisu lemak. Ini kemudian boleh disampaikan kepada anak melalui susu ibu, yang juga kaya akan lemak. Sehubungan itu, a diet hanya diingini jika menyebabkan penurunan berat badan yang sederhana dan keperluan pemakanan dilindungi dengan cukup. Di samping itu, diet dapat masuk akal jika gaya hidup sehat diinginkan dan perubahan positif dalam diet menjadi makanan sehat, kaya serat dan seimbang sedang dibuat. Diet yang lebih radikal harus ditangguhkan sehingga selepas menyapih.

Bolehkah saya menggunakan Weight Watchers semasa menyusu?

Weight Watchers mempunyai rancangan diet yang disesuaikan dengan keperluan wanita menyusui. Ini mengandungi jumlah kalori yang lebih tinggi daripada rancangan diet syarikat biasa, bergantung pada sama ada anak itu diberi susu ibu sepenuhnya atau sudah diberi makan. Oleh kerana keperluan kalori meningkat selama mengandung, rancangan diet memenuhi permintaan badan yang meningkat.

Dengan sendirinya, seorang wanita yang menyusui dapat menggunakan Weight Watchers sebagai bagian dari rencana penurunan berat badannya, tetapi seperti halnya diet yang dirancang, dia harus mengikuti peraturan tertentu selama masa menyusui. Sebagai contoh, penurunan berat badan tidak boleh terlalu besar, sehingga tidak mempengaruhi pengeluaran susu, yang boleh menyebabkan penurunan kualiti dan kuantiti susu ibu sekiranya pengurangan makanan berlebihan atau diet tidak seimbang. Di samping itu, cadangan yang berlaku secara umum harus diikuti, seperti pengambilan cecair yang mencukupi sekurang-kurangnya dua liter sehari, penyatuan buah-buahan dan sayur-sayuran ke dalam rancangan makan dan penggunaan produk tenusu dan minyak untuk memastikan bekalan asid lemak penting .

Dengan makan makanan yang lengkap, susu ibu mengandungi semua nutrien yang penting untuk bayi dan merupakan makanan terbaik untuk bayi. Sekiranya penyertaan dalam diet Pengawas Berat badan diinginkan selama tempoh penyusuan susu ibu, adalah bermanfaat untuk mendapatkan bahan maklumat yang diperlukan dari syarikat terlebih dahulu. Selepas itu doktor boleh berunding dan rancangan diet dibincangkan.