Panduan Membeli Berus Gigi elektrik

Pengiklanan

Berus gigi yang dikendalikan secara elektrik telah disarankan oleh doktor gigi untuk beberapa lama. Mereka berdebat dengan pembersihan yang sangat teliti dan lembut, walaupun ruang interdental yang tidak begitu mudah diakses. Walau bagaimanapun, perbezaan di pasaran sangat hebat, dan tidak ada standard atau spesifikasi yang seragam. Kajian dan ujian bebas semakin menunjukkan bahawa angka prestasi sahaja bukanlah kriteria yang mencukupi ketika membeli. Kuasa bateri dan dua sistem berus gigi elektrik menjadi lebih penting. Asas dan ciri terpenting dijelaskan dalam artikel ini.

Asasnya: berus gigi berayun.

Berus gigi elektrik kebanyakannya berus gigi berputar. Prestasi pembersihan sedikit lebih baik daripada berus gigi biasa. Berus gigi berkuasa elektrik klasik terdapat di plak dengan sekurang-kurangnya 3,000 revolusi seminit. Ini membolehkan permukaan dan ruang antara gigi dibersihkan dengan lebih teliti, lebih mendalam dan lebih sekata. Di atas segalanya, teknik memberus gigi yang salah dikompensasikan, dengan syarat berus gigi dikendalikan dengan betul. The berus gigi sonik yang telah tersedia di pasaran untuk beberapa waktu sekarang sebenarnya menawarkan kuasa yang jauh lebih tinggi ketumpatan sekitar 30,000 revolusi seminit. Mereka berbeza bukan hanya dalam cara mereka bergerak, tetapi juga cara mereka menangani dan kepala sikat yang dirancang dengan berbeza. Berus gigi yang disebut berayun berfungsi dengan berus berbentuk bulat yang lebih kecil kepala. Ini berputar secara bergantian ke dua arah dan, kerana ukurannya, sangat sesuai untuk mencapai kawasan yang sukar dijangkau dan membersihkannya secara merata. Model berkualiti tinggi menggabungkan keseluruhannya dengan pergerakan maju dan belakang yang selari, berdenyut. Setiap gigi mesti dirawat secara individu, yang bermaksud bahawa proses pembersihan memerlukan masa lebih lama secara keseluruhan. Selain itu, jika digunakan dengan tidak betul, ada risiko pendarahan gusi, yang berlaku terutamanya dengan orang miskin kebersihan mulut. Teknik yang disebut kawalan tekanan sentuhan, yang semakin mantap, memberikan penawar. Berdasarkan faktor-faktor ini dan faktor-faktor lain, para pakar dari Elektrischezahnbrerste.com juga memeriksa siri model pengeluar jenama semasa.

Kecekapan maksimum: berus gigi sonik

Sebagai sejenis pengembangan lebih lanjut dari berus gigi berosilasi, berus gigi sonik adalah dianggap. Mereka berbeza terutamanya kerana pembersihan dilakukan sepenuhnya tanpa kesan tekanan yang besar. Mereka dikendalikan sama ada berdasarkan motor linear atau dengan denyutan elektromagnetik. Tidak ada cara lain untuk mencapai 30,000 revolusi per minit yang disebutkan di atas. Kerja pembersihan yang sangat cepat dan kasar bermaksud gigi dijaga dengan lebih padat. Dalam praktiknya, semacam "bersenandung" dapat dirasakan, karena pergerakan ke atas dan ke bawah dan getaran selari membuat gelombang suara. Salah satu hujah utama yang dikemukakan oleh pengeluar adalah penciptaan arus bendalir di kaviti oral. Yang ubat gigi dengan demikian diedarkan dalam zarah kecil dan mencapai ruang interdental yang sukar dijangkau tanpa perlu memberus berasingan. Walau bagaimanapun, kajian yang kukuh masih kurang untuk benar-benar mengesahkan pernyataan tersebut. Berus kepala jenis ini memanjang, serupa dengan berus gigi manual biasa. Ini bermaksud bahawa beberapa gigi dapat dibersihkan secara selari, sementara kawasan yang sukar hanya ditangani secara dangkal. Tidak seperti berus gigi berayun, pertukarannya lebih mudah di sini, kerana teknik memberus gigi sebenarnya tidak berbeza. Oleh itu, dalam kes-kes individu, perlu ditimbang fungsi yang harus dilakukan oleh sikat gigi yang dikendalikan secara elektrik. Sekiranya struktur rahang padat, sikat gigi sonik pasti menunjukkan beberapa kelebihan, sedangkan sikat gigi berayun dikaitkan dengan peningkatan perbelanjaan masa dan prestasi memberus gigi yang lebih banyak, seperti yang dijelaskan oleh artikel ini.

Mengenai aksesori

Sama seperti sikat gigi manual biasa harus diganti setiap tiga bulan, sikat gigi berkuasa elektrik perlu dijaga dan dijaga. Ini terutama berkaitan dengan kepala sikat, kerana bergantung pada komposisi mereka, jangka hayatnya terhad. Perumahan, iaitu badan penutup dan modul untuk memasang berus kepala, stabil dan tahan lama. Tidak demikian kepala sikat itu sendiri, kerana tanda-tanda keausan menjadi semakin lama semakin meningkat. Sementara itu, sistem berada di pasaran di mana kecerunan warna pada sikat itu sendiri menunjukkan bahawa dan adakah penggantian diperlukan. Berunding dengan doktor gigi, disarankan untuk menentukan tahap kekerasan kepala sikat. Untuk serupa dengan varian klasik, sistem khas juga tersedia untuk gigi yang rosak atau mulut kawasan yang terjejas gusi. Dari segi harga, alat tambahan seperti itu lebih murah untuk sikat kepala bulat yang biasa dibandingkan dengan sikat gigi sonik. Penggunaan lampiran alternatif yang serasi tidak boleh digalakkan. Ketahanan mereka jauh di bawah pengeluar asal, juga mungkin ada masalah mengenai pemasangan dan pembersihan.

Petua lain untuk memilih berus gigi yang betul

  • Fokus utama adalah pada pengendalian berus gigi yang dikendalikan secara elektrik. Pengendalian yang sederhana dan intuitif adalah penting, kerana sering bertukar dan berhenti adalah memakan masa. Tahap kelajuan apa yang ditawarkan? Adakah terdapat varian khusus yang boleh dipilih?
  • Terutama untuk pemula, disyorkan model dengan kawalan tekanan sentuhan bersepadu. Ia membunyikan penggera sebaik sahaja tekanan terlalu banyak dikenakan ke kawasan tertentu. Di samping itu, model sedemikian sering digabungkan dengan gusi urut fungsi; begitu pasti ubat gigi dapat diedarkan dan diaplikasikan dengan lebih sekata.
  • Untuk berus gigi yang dikendalikan secara elektrik khusus untuk kanak-kanak, model dengan fungsi pemasa disyorkan. Di sini terdapat model yang dimatikan setelah waktu tertentu atau model yang mula tersentak setelah masa berlalu. Oleh itu, setiap kawasan rahang mendapat usaha pembersihan yang sama.
  • Terutama dengan barang-barang promosi atau model dari kedai diskaun, sukar untuk mendapatkan pengganti sikat terburu-buru. Oleh itu, harga kemasukan yang rendah dapat membuahkan hasil dari masa ke masa.