Endokarditis: Punca dan Gejala

Keradangan daripada tisu penghubung lapisan dari jantung selalunya merupakan hasil jangkitan bakteria. Selalunya memberi kesan kepada kanak-kanak dan remaja dan boleh membawa hingga teruk jantung kerosakan injap. The endokardium (endo = dalam dan kad = yang berkaitan dengan jantung) adalah tisu penghubung struktur yang sebahagiannya melapisi bahagian dalam jantung dan juga membentuk injap jantung. Kerana tindakan mengepam otot jantung dan akibatnya darah aliran, bahagian bergerak bebas endokardium juga tetap bergerak, seperti injap mesin, dan dengan itu mengalami tekanan mekanikal yang kuat.

Endokarditis: keradangan yang mengancam nyawa

Proses keradangan di endokardium, dikenali sebagai endokarditis, Boleh membawa hingga parut teruk, lekatan, dan gangguan fungsi injap jantung - dengan kesan yang jauh pada prestasi otot jantung dan seterusnya pada fungsi peredaran darah. Akut endokarditis berpotensi mengancam nyawa - dan membawa maut dalam lebih daripada 15 peratus kes.

Punca dan bentuk endokarditis

Dalam kebanyakan kes, endokarditis berkembang sama ada tidak berfungsi sistem imun reaksi selepas jangkitan streptokokus (endokarditis reumatik) atau dalam proses keradangan yang disebabkan oleh mikrob (endokarditis infektif). The injap mitral, iaitu injap antara atrium dan ventrikel di jantung kiri, sering terjejas.

Perbezaan dibuat antara dua bentuk endokarditis:

  • Endokarditis reumatik
  • Endokarditis berjangkit

Penyebab endokarditis reumatik.

Endokarditis reumatik sering mempengaruhi bukan sahaja endokardium, tetapi juga seluruh otot jantung (miokardiumdan lapisan luar jantung (perikardium). Pencetus adalah jangkitan terdahulu dengan jenis patogen bakteria tertentu. Oleh kerana kerosakan sistem pertahanan badan sendiri, reaksi berlebihan dari sistem imun seterusnya boleh berlaku, di mana bukan patogen yang menyebabkan penyakit, tetapi tisu badan sendiri diserang - dalam kes ini endokardium, khususnya injap jantung. Reaksi ini tergolong dalam penyakit autoimun.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, penyakit lain juga boleh mencetuskan endokarditis (bakteria) yang tidak berjangkit. Dalam ini, keradangan daripada tisu penghubung seluruh badan boleh berlaku - dan dengan demikian juga keradangan tisu penghubung injap jantung. Ini termasuk, misalnya, kronik poliartritis, ankylosing spondylitis, dan lupus erythematosus.

Endokarditis berjangkit: bakteria sebagai pencetus.

Sebaliknya, endokarditis berjangkit, yang keradangan pada tisu injap dipicu secara langsung oleh bakteria yang menjajah dan membiak di tempat (endokarditis bakteria). Selain itu, kulat juga boleh menyebabkan endokarditis.

Gejala endokarditis

Endokarditis reumatik lebih kerap berlaku zaman kanak-kanak atau remaja daripada pada masa dewasa. Endokarditis bakteria boleh menjadi sangat mendadak (bentuk akut) dan kemudian menyebabkan tinggi demam, kelemahan dan sakit sendi, kadang-kadang kulit lesi (pendarahan kecil), dan sesak nafas dalam masa yang singkat.

Dalam bentuk berbahaya (subakut) yang lebih umum, fokusnya lebih kepada gejala tidak spesifik yang perlahan, seperti

  • Keletihan
  • Keletihan
  • Pengurangan prestasi
  • Peningkatan suhu sedikit
  • Berpeluh malam atau
  • Penurunan pigmen darah merah

Tidak jarang ini menyebabkan kemungkinan penyakit jantung serius diabaikan dan hanya dipertimbangkan ketika (baru) gumam jantung didengar semasa mendengar.

Apabila tanda tidak dikenali

Sekiranya berpanjangan, gejala kegagalan jantung boleh berkembang. Sekiranya endokarditis dikesan terlambat, keradangan berulang kali dapat terjadi pada injap jantung yang rosak dan merosakkan injap jantung yang tidak dapat diperbaiki (kursus kronik).