Sistem Saraf Enterik: Struktur, Fungsi & Penyakit

The enterik sistem saraf (ENS) berjalan sepanjang saluran penghadaman dan beroperasi secara bebas daripada sistem saraf yang lain. Secara sehari-hari, ia juga disebut sebagai perut otak. Pada asasnya, ia bertanggungjawab untuk mengatur segala yang berlaku sepanjang proses pencernaan.

Apakah sistem saraf enterik?

Seperti namanya, enterik sistem saraf bertanggungjawab untuk keseluruhan saluran penghadaman. Ia disebut dalam bahasa Inggeris sebagai yang kedua otak atau otak perut. Bersama dengan sistem saraf simpatik dan parasimpatis, ia adalah komponen ketiga dari sistem saraf. Sebagai yang kedua otak atau otak perut, ia mempunyai struktur yang serupa dengan otak dan berfungsi berdasarkan prinsip yang sama. Telah didapati mempunyai lebih kurang empat hingga lima kali lebih banyak neuron daripada saraf tunjang. Dalam sistem saraf enterik, terdapat litar yang rumit yang memastikan bahawa proses pencernaan diselaraskan dengan tepat antara satu sama lain. Dengan berbuat demikian, ia berfungsi secara besar-besaran secara autonomi. Proses yang diperlukan dalam saluran penghadaman dikawal selia secara bebas. Walau bagaimanapun, ENS juga tertakluk kepada pengaruh sistem saraf simpatik dan parasimpatis. Sudah tentu, terdapat juga hubungan dengan otak utama. Oleh itu, pertukaran maklumat antara sistem saraf enterik dan otak utama dianggap mempengaruhi keputusan intuitif (terusan perasaan).

Anatomi dan struktur

Sistem saraf enterik mewakili rangkaian neuron yang merangkumi keseluruhan saluran pencernaan dari esofagus ke Rektal. Dalam konteks ini, komponen utama ENS terdiri daripada dua plexus dari saraf terletak di dalam dinding usus. Ini adalah, di satu pihak, mylexic plexus (Auerbach's plexus) dan, di sisi lain, submucosal plexus (Meissner's plexus). Plexus myenterik mewakili kompleks sel saraf di lapisan otot anulus dan membujur usus. Plexus submucosal disatukan ke dalam usus mukosa. Selain itu, plexus kecil lain terdapat di bawah serosa, di otot cincin, dan di mukosa sendiri. Sebagai tambahan kepada neuron, sel interstisial Cajal (sel Cajal) ada. Ini adalah sel otot khusus yang boleh mencetuskan otot pengecutan bebas dari neuron dan dengan demikian mewakili sejenis perentak jantung sistem yang serupa dengan perentak jantung. Walaupun sistem saraf enterik berfungsi secara autonomi, ia dipengaruhi oleh sistem saraf simpatetik dan parasimpatis. The sistem saraf bersimpati memberikan pengurangan pergerakan dan rembesan dalam sistem pencernaan. Sebaliknya, sistem saraf parasimpatetik mempengaruhi ENS untuk meningkatkan pergerakan dan rembesan.

Fungsi dan Tugas

Fungsi sistem saraf enterik adalah untuk mengawal proses pencernaan. Dengan berbuat demikian, ia mengatur pergerakan usus, pengangkutan ion yang berkaitan dengan penyerapan dan rembesan, fungsi imunologi saluran pencernaan, dan gastrousus darah aliran. Plexus myenterik bertanggungjawab untuk pergerakan usus. Ia mengawal peristalsis usus dan pada masa yang sama memastikan rembesan enzim ke dalam lumen usus. Plexus myenterik juga disokong oleh sel Cajal, yang memulakan pergerakan otot. Walaupun sel Cajal bukan neuron, ia termasuk dalam plexus myenterik. Plexus submucosal mengawal pergerakan halus usus mukosa. Ia terletak di lapisan nipis otot licin yang merupakan bahagian mukosa. Bersama dengan plexus myenterik, ia mengatur peristalsis usus. Di samping itu, ia secara automatik mengawal rembesan kelenjar mukosa. Selanjutnya, ia juga terlibat dalam pengaturan proses imunologi. Sistem saraf enterik menganalisis makanan untuk komposisi nutrien, air kandungan dan kandungan garam dan memutuskan penyerapan dan perkumuhan. Tambahan pula, ia menyempurnakan fungsi penghambat dan pengaktifan neurotransmitter. Dengan cara ini, fungsi usus disesuaikan dengan keadaan luaran. Sebagai contoh, semasa kepekatan pada aktiviti lain, terdapat perencatan peristalsis usus. Dalam situasi lain, motilitas usus dirangsang lagi. Dalam proses ini, sistem saraf enterik sentiasa berhubung dengan otak utama. Walau bagaimanapun, 90 peratus maklumat mengalir dari ENS ke otak dan hanya 10 peratus ke arah sebaliknya. Ini berlaku dalam kes di mana toksin atau patogen masuk ke dalam usus. Kemudian, sebagai contoh, dengan menghantar bahan utusan, otak memerintahkan pusat langkah-langkah Bahawa membawa untuk normalisasi proses pencernaan.

Penyakit

Sebagai peraturan, sistem saraf enterik secara automatik dapat mengatur proses pencernaan. Walau bagaimanapun, orang yang sensitif sering bertindak balas dengan gangguan gastrik atau usus tekanan atau masalah seharian. Dalam kes ini, disregulasi berlaku dalam ENS. Ini disebut sebagai mudah marah perut or usus besar. Gejala tidak spesifik. Loya, muntah, perut kesakitan, sakit perut, kembung perut, cirit-birit or sembelit mungkin berlaku. Penyesuaian antara proses pencernaan yang menghalang dan mengaktifkan terganggu. Gejalanya tidak menyenangkan, tetapi penyakit ini tidak berbahaya. Proses serupa berlaku di sistem saraf enterik dan pusat. Fungsi neurotransmitter adalah sama. Penularan rangsangan pada sel-sel saraf juga berjalan mengikut prinsip yang sama. Oleh itu, sangat mungkin bahawa pada orang sensitif berlebihan rangsangan menyebabkan peningkatan aliran maklumat antara otak utama dan otak perut. Mudah marah perut dan usus besar dapat dirawat dengan baik dengan perubahan gaya hidup, psikoterapi langkah-langkah dan ubat. Walau bagaimanapun, terdapat juga penyakit kongenital sistem pencernaan yang didasarkan pada ketiadaan tisu saraf di seluruh bahagian usus. Contoh seperti itu keadaan is Penyakit Hirschsprung. Dalam penyakit ini, ganglion sel-sel di pleksus submucosal atau myenteric plexus tidak ada di seluruh bahagian usus kolon. Ini membawa kepada peningkatan pembentukan serat saraf parasimpatis hulu, yang mengeluarkan asetilkolina. Rangsangan kekal otot cincin yang dihasilkan menyebabkan bahagian usus yang terkena menguncup secara kekal. Hasilnya adalah kronik penyumbatan usus.