MRI otak

Pengenalan

Pengimejan MRI dari otak digunakan untuk pelbagai masalah dan, selain pencitraan CT, ini adalah cara lain untuk mendapatkan pandangan terperinci mengenai tengkorak dan tisu otak. MRI sangat sesuai untuk pengimejan tisu lembut, sedangkan pencitraan CT lebih baik untuk pencitraan tulang. Petunjuk untuk pemeriksaan MRI otak merangkumi diagnosis a strok atau pendahulu strok, massa spasial seperti tumor otak jinak atau malignan, pengekalan air, dan lain-lain yang disebut demyelining otak penyakit, seperti multiple sclerosis, apa yang disebut penyakit otak degeneratif, seperti pelbagai bentuk demensia atau penyakit Parkinson, teruk sakit kepala (contohnya migrain), epilepsi atau kecacatan kelahiran. MRI dapat digunakan untuk diagnosis awal, untuk pemantauan perjalanan penyakit, untuk merancang terapi atau untuk pemantauan terapi.

Adakah saya memerlukan medium kontras?

Sama ada media kontras diperlukan atau digunakan dalam pemeriksaan MRI bergantung pada masalah - iaitu pada struktur yang akan diperiksa dengan perhatian khusus. Oleh kerana gambar MRI ditunjukkan dalam warna hitam dan putih dan jarak skala kelabu terhad, mungkin sukar untuk membezakan antara struktur atau tisu yang berbeza. Sekiranya media kontras diberikan - biasanya melalui lengan vena - ini dapat mempermudah membezakan tisu tertentu dari kawasan sekitarnya.

Sebabnya adalah bahawa media kontras yang digunakan dalam MRI diedarkan secara khusus di darah sistem kapal dan lebih cenderung membanjiri tisu seperti tumor atau metastasis dan juga ke dalam tisu yang meradang. Ini bermaksud, misalnya, aneurisma otak, pendarahan, pusat keradangan atau tumor otak /metastasis dapat dilihat dan diserlahkan dengan lebih baik dengan mentadbir medium kontras. Sama ada media kontras yang digunakan ditentukan oleh pakar radiologi yang memeriksa sebelum atau semasa pemeriksaan.

MRI otak di MS

Dalam konteks multiple sclerosis (MS), pencitraan resonans magnetik (MRI) digunakan untuk membuat diagnosis atas kecurigaan dan untuk memantau perjalanan penyakit jika diagnosis sudah ditetapkan. Apa yang dapat ditunjukkan oleh gambar MRI otak berkaitan dengan penyakit MS adalah pusat-pusat keradangan yang merupakan ciri penyakit neurologi pusat ini sistem saraf. Pusat keradangan disebabkan oleh badan sendiri sistem imun tersilap mengenali struktur tertentu dari saraf atau sel-sel saraf sebagai asing dan memerangi mereka (yang disebut reaksi autoimun), sehingga reaksi keradangan berlaku (juga disebut "pusat keradangan"). Pusat keradangan ini terutama terletak di ventrikel serebrum lateral (periventricular) dan dibar", Bahagian otak yang menghubungkan kedua-dua bahagian otak. Pada MRI mereka biasanya tampak lebih terang daripada tisu di sekitarnya, terutama ketika media kontras diberikan sebagai bagian dari diagnosis MRI.