Latihan untuk distrofi otot

Latihan untuk pelbagai bentuk distrofi otot dirancang untuk meningkatkan fungsi dan penyelarasan otot-otot dan untuk memelihara baki otot sebanyak mungkin. Bagi mereka yang terjejas, ini secara ideal bermaksud peningkatan kekuatan dan mobiliti umum dan perlambatan proses penyakit progresif. Bergantung pada punca distrofi otot, khusus pesakit pelan latihan dengan latihan khusus dibuat, yang pada mulanya dapat dilakukan di bawah pengawasan dan kemudian secara bebas di rumah. Maklumat umum mengenai topik ini boleh didapati dalam artikel: Musstrus Distrofi

latihan

Dalam rawatan distrofi otot terdapat tiga kumpulan latihan yang perlu diikuti oleh pesakit. Salah satunya adalah latihan aerobik, tetapi ini termasuk ketahanan latihan sedemikian rupa sehingga perbualan biasa tetap dapat dilakukan (berenang, berbasikal, berjalan, gimnastik air). Kumpulan kedua adalah latihan kekuatan, yang mana dalam keadaan distrofi otot paling baik dilakukan dengan berat ringan tetapi jumlah pengulangan yang tinggi.

Kumpulan terakhir adalah regangan senaman, yang membentuk otot dan menjadikannya lentur. Berikut adalah beberapa latihan: 1) Latihan selang cahaya Berjalan dengan kadar normal selama 10 minit, kemudian berjoging selama 5 minit dan ulangi semuanya 1-2 kali, bergantung pada kecergasan tahap. 2) Lengan kekuatan Ambil dua berat di tangan anda dan kemudian angkat lengan anda ke sisi bahu.

Pegang kedudukan ini selama 5 saat dan turunkan kembali lengan anda. 10 pengulangan. 3) Kekuatan Kaki Duduk di atas kerusi dan letakkan buku di antara buku lali anda.

Sekarang angkat kaki anda sehingga diregangkan ke hadapan. Tahan selama 5 saat, kemudian turunkan perlahan-lahan lagi. 10 pengulangan.

4) Kekuatan belakang Berbaring pada anda perut. Sekarang angkat lengan dan kaki dan kepala kira-kira 20cm dari lantai dan tahan kedudukan selama 20 saat. 3 pengulangan.

5) Dada dan kekuatan lengan Berbaring di punggung dan bengkokkan lengan ke sisi. Di tangan anda memegang dua berat ringan. Sekarang tekan lengan anda ke atas dan kemudian perlahan-lahan turunkannya ke sisi.

15 pengulangan. 6) Peregangan Berbaring di punggung dan hulurkan tangan ke sisi. Sekarang pukul kanan anda kaki di sebelah kiri dan sudut ia 90 °.

Hidupkan awak kepala ke kanan. Pegang regangan selama 20 saat dan kemudian ubah sisi. 7) Peregangan Berdiri dengan kaki anda dan kemudian bengkokkan ke kanan kaki dengan mengalihkan pusat graviti anda ke sisi ini, kaki kiri tetap lurus.

Pegang regangan selama 20 saat dan kemudian ubah sisi. 8) Peregangan Pegang kerusi ke belakang dan dengan tangan kanan anda memegang kanan anda buku lali dan tarik tumit ke arah punggung anda. Pegang regangan selama 20 saat dan kemudian ubah sisi.

9) Peregangan Dengan tangan kanan, gerakkan lengan kiri ke atas bahu kanan sehingga anda merasa regangan. Tahan ini selama 20 saat, kemudian tukar sisi. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel berikut:

  • Latihan untuk distrofi otot
  • Latihan regangan
  • Latihan fisioterapi
  • Kemudahan Neuromuskular Proprioceptive