Latihan | Fisioterapi untuk bursitis siku

latihan

Duduk atau berdiri tegak dan tegak. Ambil dua berat ringan di setiap tangan. Sekarang pimpin berat dari bahu ke depan, ke atas dan bengkokkan siku. Berat berpusing ke arah semasa pergerakan ini.

Kembali ke kedudukan permulaan, lengan tidak akan dilanjutkan sepenuhnya. 3 kali 10 pengulangan. Panjangkan satu lengan dan sudut sudut pergelangan tangan 90 ° ke atas.

Dengan tangan yang lain tarik hujung jari anda ke atas sehingga anda merasakan regangan di tangan anda lengan dan siku. Tahan regangan selama 20 saat. Berdiri tegak dan tegak.

Siku bersudut 90 °. Lengan atas dekat dengan badan, sementara lengan bawah menghala ke hadapan. Sekarang giliran anda lengan sehingga tapak tangan menghadap ke atas.

Dari sana, pusing lagi sehingga mereka menunjuk ke lantai. Ulangi latihan sebanyak 15 kali. Berbaring telentang dan luruskan tangan anda ke atas.

Sekarang buka dan tutup tangan anda ke penumbuk. Latihan ini merangsang aliran limfa sehingga lebihan cecair dapat dikeluarkan dengan lebih baik. Latihan ini boleh dilakukan beberapa kali sehari.

Pegang lengan yang terkena pada dada paras di hadapan badan anda, lengan selari dengan batang badan dan tapak tangan anda menghala ke bawah. Sekarang condongkan anda lengan dan tangan ke atas, ke luar. Kedudukan lengan atas tetap tidak berubah, pergerakan datang dari siku.

10 pengulangan.

 • Duduk atau berdiri tegak dan tegak. Ambil dua beban ringan di setiap tangan.

  Sekarang, bermula dari bahu, gerakkan berat ke hadapan dan ke atas, membongkok siku. Berat berpusing ke arah semasa pergerakan ini. Kembali ke kedudukan permulaan, lengan tidak akan dilanjutkan sepenuhnya.

  3 kali 10 pengulangan.

 • Panjangkan satu lengan dan sudut sudut pergelangan tangan 90 ° ke atas. Sekarang tarik hujung jari anda ke atas dengan tangan yang lain sehingga anda merasakan regangan di lengan bawah dan siku anda. Tahan regangan selama 20 saat.
 • Berdiri tegak dan tegak.

  Siku bersudut 90 °. Lengan atas dekat dengan badan sementara lengan bawah menghala ke hadapan. Sekarang putar lengan bawah sehingga tapak tangan menghadap ke atas.

  Dari sana, pusing lagi sehingga mereka menunjuk ke lantai. Ulangi latihan sebanyak 15 kali.

 • Berbaring telentang dan luruskan tangan anda ke atas. Sekarang buka dan tutup tangan anda ke penumbuk.

  Latihan ini merangsang aliran limfa sehingga lebihan cecair dapat dikeluarkan dengan lebih baik. Latihan ini boleh dilakukan beberapa kali sehari.

 • Pegang lengan yang terkena pada dada ketinggian di hadapan badan anda, lengan selari dengan batang badan dan tapak tangan anda menghala ke bawah. Sekarang condongkan lengan bawah dan tangan ke atas, ke luar. Kedudukan lengan atas tetap tidak berubah, pergerakan datang dari siku. 10 pengulangan.