Alahan Makanan: Terapi Dadah

Sasaran terapi

Bebas dari gejala

Cadangan terapi

  • Tidak ada terapi ubat untuk alergi makanan!
  • Di hadapan kejutan anaphylactic - lihat di bawah "Kejutan / Ubat Terapi".
  • Sekiranya terdapat kecurigaan yang munasabah terhadap alergi makanan (lihat di bawah diagnostik makmal), yang disebut penghapusan diet dijalankan selama maksimum 2 minggu. Ini melibatkan peninggalan lengkap dari semua komponen makanan yang mungkin berkaitan dengan alahan. Sekiranya tidak ada peningkatan dalam keadaan, ia mungkin bukan alergi makanan. Walau bagaimanapun, sekiranya terdapat peningkatan pada pesakit keadaan, semua makanan yang dihilangkan sebelumnya diperkenalkan semula satu demi satu untuk mengetahui alergen. Ini dipanggil provokasi. Tanpa imunoterapi oral. Catatan: Pada tahun 2020, Makanan dan Dadah AS Pentadbiran (FDA) meluluskan Alergen Kacang Tanah (Arachis hypogaea) Serbuk-dnfp imunoterapi oral untuk kanak-kanak berumur antara empat hingga 17 tahun.
  • Imunoterapi oral untuk alergi makanan dimediasi oleh khusus imunoglobulin E (IgE) antibodi sedang dibincangkan atau sekarang telah disetujui (lihat "Panduan lebih lanjut" di bawah).
  • Lihat juga di bawah "Lebih Lanjut terapi".

Catatan lebih lanjut

  • Imunoterapi oral
    • Kacang Alahan: Hasil kajian fasa III menunjukkan bahawa imunoterapi oral (OIT) pada kanak-kanak dan remaja (peserta: 551 pesakit berusia 4 hingga 55 tahun; 496 lebih muda dari 18 tahun) dengan kacang tanah dapat melindungi mereka dari reaksi yang teruk setelah terdedah secara tidak sengaja: kumpulan pesakit berusia 4 hingga 17 tahun (250 daripada 372 pesakit), mereka dapat bertolak ansur dengan a dos 600 mg protein kacang (bersamaan dengan sekurang-kurangnya 2 kacang tanah) setelah selesai terapi. Catatan: OIT dengan kacang meningkatkan risiko dan kekerapan anafilaksis sekitar tiga kali ganda berbanding tanpa terapi (22, 2 berbanding 7.1 peratus); Kanak-kanak OIT sekitar dua kali lebih mungkin memerlukan epinefrin sebagai ubat kecemasan berbanding dengan kanak-kanak dalam kumpulan kawalan tanpa imunoterapi oral.
    • Alahan gandum: Dalam kajian kecil pertama di mana alergi gandum sebelumnya disahkan oleh double-blind plasebo- cabaran makanan oral terkawal, imunoterapi khusus terbukti berkesan: Dalam kumpulan yang memulakandos oral, imunoterapi khusus (1,445 mg protein gandum), 12 daripada 21 pesakit (57.1%) mencapai matlamat bertoleransi 7,443 mg protein gandum. Berapa lama keberkesanan imunoterapi tertentu masih belum jelas.