Fungsi ovari | Anatomi ovari

Fungsi ovari

Fungsi dari ovari terutamanya pengeluaran oosit. Pada bayi perempuan yang baru lahir, terdapat kira-kira satu hingga dua juta telur di kedua-duanya ovari selepas kelahiran, yang terdapat sebagai folikel primer (folikel kecil). Sebilangan besar telur mati semasa hidup seorang wanita.

Setiap bulan, satu atau dua folikel matang menjadi "folikel matang", yang mengandungi sel penghasil hormon selain telur. Apabila berukuran sekitar 24 milimeter, ia akan terbuka dan sel telur dikeluarkan, dibawa ke corong fimbrial tiub fallopio dan diangkut ke uterus. Selebihnya tisu folikel kekal di ovari, dari mana corpus luteum terbentuk.

Corpus luteum berlangsung selama kira-kira dua minggu dan terutamanya menghasilkan progesteron, yang menghalang pemecahan lapisan awal prematur uterus. Sekiranya persenyawaan berlaku pada masa ini, mengandung boleh berkembang. Sekiranya persenyawaan tidak berlaku, telur dikeluarkan bersama dengan lapisan uterus dan haid berlaku.

Fungsi penting lain dari ovari adalah pengeluaran seks wanita hormon (estrogen dan gestagens). Mereka adalah asas untuk perkembangan ciri-ciri seksual sekunder wanita, serta untuk mengatur kitaran haid wanita dan perkembangan mengandung. Tambahan pula, seks wanita hormon mengukuhkan tulang, mempunyai kesan perlindungan pada sistem kardiovaskular dan mengukuhkan sistem imun.

Fasa kehidupan subur seksual setiap wanita bermula dengan menarche dan berakhir dengan menopaus. Dalam tempoh ini, satu folikel matang setiap bulan, dengan satu telur di dalam, di ovari. Oestrogen dan progesteron menyebabkan lapisan rahim bertambah dan bersiap sedia untuk penanaman telur.

Kitaran wanita terdiri daripada dua kitaran yang selari antara satu sama lain dan saling berkaitan - kitaran membran mukus dan kitaran ovari. Kitaran membran mukus mempengaruhi lapisan rahim dan bermula pada hari pertama haid. Ia diulang kira-kira setiap 28 hari jika persenyawaan belum berlaku.

Fasa pertama kitaran mukosa disebut "fasa haid" dan merangkumi lima hari pertama haid. Sekiranya persenyawaan belum berlaku, korpus luteum surut dan kepekatannya progesteron dalam darah jatuh. Akibatnya, lapisan rahim kurang dibekalkan darah dan ditolak.

Semasa haid kira-kira 50-150 mililiter darah dengan sisa tisu dan lendir dikeluarkan. Dari hari ke-6 hingga lebih kurang ovulasi (hari ke-14) kita bercakap mengenai "fasa penumpukan". Selama ini, estrogen dilepaskan dan lapisan rahim dibina semula.

Fasa haid dan fasa penambahan boleh berbeza-beza dalam waktu bagi setiap wanita, sehingga dapat dilanjutkan melebihi 14 hari. Fasa terakhir adalah "fasa rembesan" dan merangkumi hari 15-28. Selepas ovulasi, pada pertengahan kitaran, corpus luteum terbentuk, yang terutama menghasilkan progesteron dan, dalam jumlah kecil, estrogen.

Ini membawa kepada pematangan dan penebalan lapisan rahim yang lebih lanjut. Darah kapal membesar - semuanya disediakan untuk penanaman telur. Sekiranya persenyawaan tidak berlaku, korpus luteum surut dalam beberapa hari dan pengeluaran hormon berhenti.

Kitaran kemudian bermula semula dengan fasa haid. Kitaran ovari berjalan selari dengan ini. Ia berjalan dalam tiga fasa dan dimulai dengan "fasa pematangan folikel" (hari 1-10).

. v dirembeskan secara terpusat oleh kelenjar pituitari merangsang ovari hingga folikel matang. Folikel menghasilkan estrogen, yang dilepaskan ke dalam darah. Walau bagaimanapun, semasa fasa pematangan folikel, satu folikel khususnya tumbuh dan mencapai kematangan penuh, sementara folikel lain mati dan diserap.

Dari hari ke 11-14 ovulasi fasa berlaku. Semasa fasa ini terdapat peningkatan kuat dalam LH yang disekresikan secara berpusat, yang menyebabkan ovulasi. Sel telur meninggalkan ovari dan bergerak melalui tiub fallopi ke arah rahim.

Mulai hari ini, telur boleh subur selama 24 jam. Ini diikuti oleh "fasa corpus luteum" (hari 15-28). Folikel berubah menjadi corpus luteum dan mula menghasilkan progesteron dan, dalam jumlah kecil, oestrogen.

Sekiranya persenyawaan tidak berlaku, korpus luteum surut dan kepekatan hormon dalam darah menurun. Menstruasi dimulakan dan kitaran bermula semula.