Sakit kepala disebabkan oleh tulang belakang serviks | Kesakitan disebabkan oleh tulang belakang serviks

Sakit kepala disebabkan oleh tulang belakang serviks

Sakit kepala boleh dicetuskan oleh tulang belakang serviks. Yang terkenal adalah sakit kepala ketegangan yang disebut, yang boleh dicetuskan oleh ketegangan yang pendek kepala dan leher otot, tetapi juga oleh otot kawasan bahu-leher. Agaknya, tisu kurang dibekalkan darah kerana ketegangan otot yang meningkat.

Punca kesakitan oleh itu boleh menjadi otot secara langsung di bahagian belakang kepala, tetapi sensitif saraf muncul di sana juga boleh terganggu oleh peningkatan ketegangan dan pencetus sakit kepala. Saraf oksipital utama, yang muncul dari kedua vertebra serviks dan membekalkan bahagian belakang kepala dari belakang hingga ke tengah tengkorak, harus disebut secara khusus. Sakit kepala dipicu oleh tulang belakang serviks, postur satu sisi, misalnya ketika bekerja di komputer, pergerakan tersentak yang boleh menyebabkan ketegangan otot, vertebra (penyumbatan) yang tidak betul, perubahan degeneratif dan cakera herniasi, atau peningkatan nada otot yang disebabkan oleh tekanan kerap penyebab sakit kepala.

Ketegangan sakit kepala juga boleh berlaku pada waktu pagi jika anda “salah tempat” pada waktu malam. The kesakitan boleh berlaku di satu sisi atau kedua-dua sisi dan biasanya berlari dari leher ke tengah-tengah tengkorak. Adakah anda mengalami sakit kepala? -

Masalah serviks melalui rahang

Sendi temporomandibular kita berkait rapat dengan tulang belakang serviks dan sering juga digabungkan menjadi unit berfungsi dengan tulang belakang serviks. Perbezaan dibuat antara gejala menaik dan menurun bermula dari sendi temporomandibular. Dalam rantai gejala yang meningkat, masalah di tulang belakang serviks, atau di bawahnya, menyebabkan masalah di sendi temporomandibular, semasa dalam gejala menurun, sendi temporomandibular mempengaruhi tulang belakang serviks dan bahagian tulang belakang di bawahnya.

Selalunya sukar untuk mencari punca kompleks gejala (kepala dan leher kesakitan, berdering di telinga, gangguan penglihatan, lihat di atas). Sendi temporomandibular tidak boleh dilupakan dalam mencari penyebabnya. Kedudukan sendi temporomandibular dapat diubah dengan mengisar gigi atau mengepalkan gigi (misalnya pada waktu malam atau dalam keadaan tegang), yang secara automatik mempengaruhi kedudukan kepala atas sendi.

Peningkatan nada otot kunyah juga mempengaruhi tulang belakang serviks. Gigi yang patah atau menonjol, mahkota yang tidak betul-betul dipasang atau serupa juga membawa kepada perubahan kecil tetapi penting dalam biomekanik sendi temporomandibular dan boleh memberi kesan besar pada tulang belakang serviks. Melalui diagnostik yang tepat, seperti kesan pada gigi atau pipi, pemeriksaan sendi temporomandibular dan otot sekitarnya, sendi temporomandibular dapat dikenal pasti sebagai penyebab atau peserta dalam masalah tulang belakang serviks. Rawatan tersebut dilakukan setelah pemeriksaan gigi dengan menggunakan serpihan dan fisioterapi dengan merawat unit fungsi sendi serviks dan rahang. Sekiranya terdapat kerosakan akibat tekanan pada rahang atau tulang belakang serviks, rawatan santai atau psikologi juga harus dipertimbangkan.