Masa penyembuhan | Fisioterapi untuk patah tulang siku

Masa penyembuhan

Waktu penyembuhan siku patah bergantung pada terapi dan perawatan pesakit. Selepas penyingkiran Redon-Drainage pada hari ke-2, had pergerakan hingga 60 ° lenturan dapat dikendalikan dengan membantu dan aktif. The penyembuhan luka disokong oleh langkah-langkah terapi peningkatan dan dekongestan.

An Sinar X kawalan pada minggu ke-4 dan ke-8 adalah perlu untuk memantau kemajuan penyembuhan luka. Keupayaan untuk bekerja biasanya diberikan setelah 10 minggu. Bahan yang ada mesti dikeluarkan setelah lebih kurang.

9 bulan. Sekiranya penyembuhan luka meneruskan tanpa masalah, siku dapat menanggung berat badan semula setelah 3 bulan. Bergantung pada tahap kecederaan, masa penyembuhan tentu ditangguhkan.

Rail

Pemasangan serpihan biasanya sukar kerana siku terpaku pada kedudukan lenturan. Seorang ortosis siku digunakan untuk melumpuhkan siku. Untuk melegakan kompleks bahu-bahu biasanya terdapat tali pinggang tarikan di atas leher. Walau bagaimanapun, dalam rawatan konservatif, siku biasanya tidak bergerak dalam satu orthosis sahaja.

Tempoh operasi

Berapa lama operasi sebuah patah siku mengambil bergantung pada tahap kecederaan. Sekiranya dikira patah berlaku, operasi memerlukan masa lebih lama kerana serpihan tulang harus disatukan. Operasi kebanyakannya dilakukan di bawah anestesia am. Doktor akan dapat menjelaskan berapa lama masa operasi.

Berapa lama saya perlu tinggal di hospital?

Tempoh tinggal di hospital dan jangka masa operasi bergantung kepada kecederaan.

  • Sekiranya tahap kecederaan yang disebabkan oleh kemalangan di tempat kerja atau lalu lintas lebih luas dan tidak hanya merujuk pada siku, tinggal di hospital selama beberapa minggu dapat diandaikan untuk menyembuhkan semua kecederaan.
  • Dalam operasi siku "sederhana", saliran redon ditempatkan untuk mengumpulkan cecair luka, yang hanya dikeluarkan pada keesokan harinya. Hari lain biasanya ditunggu untuk melihat penyembuhan luka. Sekiranya rawatan yang baik tersedia di rumah, pesakit boleh keluar. Namun, dalam kebanyakan kes, pesakit tinggal di hospital hingga seminggu untuk memerhatikan proses penyembuhan luka.