Interaksi | Acarbose

Interaksi

Beberapa ubat boleh melemahkan kesan acarbose. Ini termasuk steroid (mis kortison), "pil" (pil perancang), ubat-ubatan untuk merawat epilepsi (ubat antiepileptik, seperti fenitoin), ubat-ubatan tertentu untuk dirawat tekanan darah tinggi or jantung penyakit (kalsium penyekat saluran), tablet air (diuretik), tiroid hormon (contohnya

L-tiroksin), hormon (contohnya estrogen), pasti batuk kering dadah (isoniazid) dan kolesterol-menurunkan ubat (contohnya cholestyramine). Acarbose boleh mempengaruhi pengambilan digoxin (jantung ubat), jadi dos mungkin perlu disesuaikan. Perhatian mesti diambil semasa menggabungkannya dengan ubat lain untuk rawatan kencing manis mellitus (antidiabetes, misalnya sulphonylureas, metformin, insulinkerana terdapat risiko pengurangan yang berlebihan dalam darah gula (hipoglikemia).

Dos

Acarbose boleh didapati dalam bentuk tablet dengan 50 atau 100 mg bahan aktif. Dos awal biasa adalah 3 kali 50 mg sehari (150 mg dos harian). Untuk mengurangkan aduan gastrousus, dos pelepasan perlahan hanya 1-2 kali 50 mg sehari pada awalnya boleh dicuba. Adalah mungkin untuk meningkatkan dos hingga 300 mg sehari.

Pemakaian Acarbose

Acarbose digunakan untuk rawatan bukaninsulin-bergantungan kencing manis. Ia boleh digabungkan dengan antidiabetes lain. Oleh itu, rawatan gabungan acarbose dengan sulfonylureas, metformin or insulin dibenarkan.

Lawan

Acarbose tidak boleh diambil jika fungsi hati dan buah pinggang mengalami masalah teruk. Penyakit usus kronik yang berkaitan dengan gangguan pencernaan dan penyerapan komponen makanan yang ketara juga dianggap sebagai kontraindikasi. Penyakit yang boleh memburuk kerana peningkatan pembentukan gas di usus (contohnya hernia inguinal atau diafragmatik, sindrom Roemheld, ulser usus, penyempitan usus) juga merupakan kontraindikasi untuk pengambilan acarbose.

Acarbose tetap tidak boleh digunakan pada kanak-kanak di bawah 18 tahun atau selama mengandung dan penyusuan. Acarbose tidak boleh diambil jika berlaku gangguan fungsi ginjal yang teruk - iaitu dalam kes kekurangan buah pinggang yang ketara. Sekiranya anda mempunyai sekatan seperti itu buah pinggang fungsi, acarbose tidak boleh diresepkan.

Sebagai peraturan, GFR (kadar penapisan glomerular) digunakan sebagai parameter untuk menilai kekurangan buah pinggang. Nilai di bawah 25ml / min dianggap sangat kritikal dan merupakan kontraindikasi. Walau bagaimanapun, apabila kencing manis mellitus didiagnosis, perhatian yang sangat ketat diberikan kepada sama ada fungsi buah pinggang masih utuh, kerana diabetes itu sendiri juga dapat membendungnya.

Dengan preskripsi peribadi, sebungkus 105 tablet acarbose á 50 mg berharga 34 euro, dos 100 mg 40 euro. Semasa menetapkan melalui preskripsi panel, hanya yuran preskripsi biasa yang dikenakan.