Sendi kaki | Anatomi kaki

Sendi kaki

Dengan pengecualian buku lali sendi, semua tarsal sendi adalah amphiarthroses, iaitu sendi "nyata" yang mempunyai ruang sendi: Articulatio calcaneocuboidea Articulatio tarsi transversa (Garis sendi Chopart) Di sini, tulang talus dan tumit dipisahkan dari tulang tarsal yang terletak lebih jauh ke hadapan: Articulatio cuneonavicularis Articulatio cuneocuboidea Articulation Antaric

 • Artculatio calcaneocuboid
 • Articulatio tarsi transversa (Garis sendi Chopart)
 • Artikulator cuneonavicular
 • Arteri cuneocuboid
 • Artikulasi interkuneiformes

Ketat sendi mengikat metatarsus atau yang kuat tulang: Articulationes tarsometatarsales: sendi tarsometatarsal, yang diperkuat oleh ligamen yang ketat, sangat terhad dalam kebebasan bergerak mereka. Hanya dua sendi tarsometatarsal luar yang mempunyai sedikit kebebasan bergerak. Articlationes intermetatarsales: Ini adalah gabungan "nyata" antara asas 2 - 5 metatarsal tulang.

Sendi ini juga dilindungi oleh ligamen tegang dan oleh itu terhad dalam pergerakannya. - Articulationes tarsometatarsales: sendi kaki metatarsophalangeal, yang diperkuat oleh ligamen yang ketat, sangat dibatasi dalam kebebasan bergerak. Hanya dua sendi tarsometatarsal luar yang mempunyai sedikit kebebasan bergerak.

 • Articlationes intermetatarsales: Ini adalah gabungan "nyata" antara asas 2 - 5 metatarsal tulang. Sendi ini juga dilindungi oleh ligamen tegang dan oleh itu terhad dalam pergerakannya. Sendi jari kaki disebut diathroses, iaitu "sendi palsu": Articulationes metatarsophalangea: sendi metatarsophalangeal antara metatarsus dan jari kaki.

Dari segi fungsinya, ini adalah sambungan bola dengan 2 darjah kebebasan atau pergerakan. Articulationes interphalangea pedis: Sendi ini terletak di antara sendi tengah dan hujung jari kaki. Jenis sendi ini (secara fungsional) sendi engsel.

 • Artikulasi metatarsophalangea: sendi metatarsophalangeal antara sendi metatarsophalangeal dan metatarsophalangeal pada jari kaki. Dari sudut fungsional, ini adalah sambungan bola dengan 2 darjah kebebasan atau pergerakan. - Articulationes interphalangea pedis: Sendi ini terletak di antara sendi tengah dan hujung jari kaki. Jenis sendi ini (secara fungsional) sendi engsel.

Radas ligamen

Sama seperti tangan, alat ligamen kompleks dan terdiri daripada banyak ligamen kolagen yang kuat. Ligamen yang berasal dari bahagian dalam buku lali membentuk sejenis kolagen-Fibrous plate (Ligamentum deltoideum) dan terdiri daripada 4 bahagian berikut dan disebut ligament cagaran pusat: Pars tibiotalaris posterior Pars tibiocalcanea Pars tibiotalaris anterior Pars tibionavicularis Mereka semua mempunyai asal usul pada garpu malleolar yang diarahkan ke dalam, penonjolan tulang di hujung tibia bawah. Bersama dengan garpu malleolus lateral fibula, ia membelah tulang pergelangan kaki.

Permulaan ligamen terletak di buku lali tulang, scaphoid tulang dan tulang belakang. Dua daripadanya (pars tibiocalcanea & pars tibionavicularis) malah mempunyai kesan tambahan pada bahagian bawah sendi buku lali. Fungsi ligamen ini sangat penting bagi mekanik kaki.

Oleh itu keempat-empat ligamen menghalang kaki dari valgus. Ini adalah kedudukan valgus, iaitu kedudukan sendi di mana sendi melengkung ke sisi dan ke dalam. Contoh yang terkenal ialah kedudukan ketukan lutut.

Di samping itu, ia menyebabkan penghambatan pronation di bahagian bawah sendi buku lali, yang sesuai dengan pengangkatan pinggir sisi kaki dan penurunan serentak tepi dalaman kaki. 3 ligamen kolateral lateral, yang bermula dari pergelangan kaki luar, dipanggil seperti berikut: Ligamentum talofibulare posterius Ligamentum calcaneofibulare Ligamentum talofibulare anterius Seperti yang telah disebutkan, 3 ligamen juga mempunyai asal yang sama. Mereka bermula pada proses bertulang dan leher tulang pergelangan kaki dan di tulang belakang. Ligamentum calcaneofibulare adalah satu-satunya ligamen yang mempunyai kesan pada bahagian bawah sendi buku lali. - Pars tibiotalaris posterior

 • Pars tibiocalcanea
 • Pars tibiotalar anterior
 • Pars tibionavicularis
 • Ligamen talofibular posterior
 • Ligamen calcaneofibular
 • Ligamen Anterior Talofibular