Metathalamus: Struktur, Fungsi & Penyakit

Metathalamus adalah komponen diencephalon dan mengambil bahagian dalam pemprosesan maklumat visual dan pendengaran]. Lesi di kawasan ini di otak dengan sewajarnya boleh menyebabkan gangguan penglihatan dan pendengaran kerana, misalnya, strok, [[gangguan peredaran darah]], peningkatan tekanan intrakranial, penyakit neurodegeneratif, tumor, dan trauma otak kecederaan.

Apa itu metathalamus?

Metathalamus adalah struktur anatomi di otak itu adalah sebahagian daripada Thalamus di diencephalon (otak tengah) dan terdiri daripada dua bahagian: corpus geniculatum laterale dan corpus geniculatum mediale. Kedua-dua struktur ini membentuk unjuran di permukaan diencephalon. Oleh kerana bentuknya, neurologi juga memanggil mereka lebam lutut. Sebagai struktur otak anatomi, metathalamus tergolong dalam pusat sistem saraf. Otak menghantar isyarat ke pinggiran menggunakan jalur menurun (efferent). Di samping itu, otak memproses maklumat yang berasal dari seluruh badan dan sampai ke pusat sistem saraf melalui laluan menaik (aferen). Di dalam otak, laluan ini berterusan hingga tahap tertentu. Laluan visual dan pendengaran relevan dengan fungsi metathalamus.

Anatomi dan struktur

Metathalamus terletak di diencephalon, yang berada di atas otak, dan merangkumi dua tubercles popliteal. Ini dikenali sebagai corpus geniculatum laterale dan corpus geniculatum mediale. Corpus geniculatum laterale terletak di kawasan lateral metathalamus dan terdiri daripada enam lapisan. Kerana dua lapisan terendah mengandungi neuron yang sangat besar, ia disebut lapisan magnoselular. Sebaliknya, lapisan parvoselular mempunyai neuron yang lebih kecil. Di dalam otak, serat saraf menghubungkan corpus geniculatum laterale dengan inti dari hipotalamus dan dengan bahagian otak tengah dan serebrum. Lobus oksipital korteks serebrum mengandungi korteks visual, yang merupakan pusat visual otak manusia. Corpus geniculatum mediale adalah sebahagian daripada jalan pendengaran dan terdiri daripada tiga subunit. Pars ventralis, pars medialis, dan pars dorsalis masing-masing melakukan tugas yang berbeza. Corpus geniculatum mediale juga mempunyai hubungan dengan kawasan otak yang lain, terutamanya korteks pendengaran serebrum dan juga otak dan otak tengah.

Fungsi dan tugas

Corpus geniculatum laterale bertanggungjawab terutamanya untuk memproses maklumat visual. Ia bekerja rapat dengan kawasan tertentu di serebrum dalam hal ini. Maklumat bergerak antara korteks visual dan corpus geniculatum laterale melalui radiatio optica. Tuberositi popliteal lateral memainkan peranan penting untuk jalur visual, kerana 90% serat sarafnya berakhir di sini. Maklumat dari jalur visual, juga dikenali sebagai tractus opticus, datang sebahagiannya dari kawasan otak yang disebutkan di atas dan sebahagiannya langsung dari sel-sel saraf retina. Daripada enam lapisan corpus geniculatum laterale, tiga lapisan digunakan untuk memproses rangsangan yang berasal dari mata yang bertentangan (kontralateral), sementara lapisan yang lain bertanggungjawab untuk persepsi visual dari mata pada sisi yang sama (ipsilateral). Satu lapisan magnosel dan dua lapisan parvoselular masing-masing berurusan dengan satu mata. Corpus geniculatum laterale mengambil peranan penting dalam penglihatan warna. Setiap sel mempunyai medan penerimaan: ini sesuai dengan bidang penglihatan yang diliputi oleh sel masing-masing. Lapisan magnoselular, dengan medan reseptifnya yang lebih besar, menghasilkan imej yang kurang tepat, sedangkan lapisan parvoselular, dengan medan reseptifnya yang lebih kecil, menghasilkan gambaran yang lebih tajam. Corpus geniculatum mediale mengambil bahagian dalam persepsi pendengaran. Sel ventralis pars bertindak balas terhadap frekuensi yang berbeza. Dalam proses ini, hubungan sinaptik di antara mereka memungkinkan pertukaran interneuronal dan menimbulkan sekumpulan neuron. Susunan ini membolehkan pembahagian suara menjadi oktaf dan, dalam kelompok, pembezaan frekuensi yang lebih baik. Pars ventralis juga memproses maklumat akustik lain seperti modulasi. Sebagai tambahan kepada proses ini, tugas pars medialis adalah menghubungkan maklumat dari jalan pendengaran dengan isyarat yang bukan merupakan sebahagian daripada persepsi akustik. Ini merangkumi emosi, misalnya. Pars medialis mengekalkan hubungan dengan sistem limbic; ia juga dikaitkan dengan kolikuli inferior. Pars dorsalis juga menjalankan fungsi penggabungan dengan memasukkan maklumat somatosensori, antara lain.

Penyakit

Lesi pada metathalamus nyata dalam pelbagai gejala mereka bergantung pada bahagian struktur otak mana yang rosak. Corpus geniculatum laterale dan korteks visual dihubungkan melalui radiatio optica. Quadrant anopsia adalah kecacatan bidang visual yang mungkin disebabkan oleh kerosakan pada radiatio optica. Serat saraf yang masih utuh terus menghantar maklumat, sehingga memungkinkan orang yang terkena penglihatan separa. Walau bagaimanapun, gentian yang rosak mengganggu penghantaran isyarat visual dan medan visual yang sesuai gagal. Walau bagaimanapun, keunikan metathalamus tidak hanya berkaitan dengan gejala fizikal, tetapi juga dengan gejala psikologi. Berdasarkan kajian haiwan mengenai diskriminasi yang baik, sebilangan penyelidik membuat hipotesis bahawa corpus geniculatum mediale terlibat dalam perkembangan gangguan bahasa tertentu dan, dalam beberapa kes, mungkin berperanan dalam disleksia. Penyebab kerosakan yang berpotensi termasuk strok, pendarahan dan gangguan peredaran darah, peningkatan tekanan intrakranial, penyakit neurodegeneratif, tumor, dan otak kecederaan traumatik. Di samping itu, pendengaran lain dan gangguan penglihatan berkaitan dengan metathalamus adalah mungkin dalam penyakit ini. Khususnya, kerosakan atau luka yang meluas di tapak kritikal juga boleh membawa untuk menyelesaikan kehilangan persepsi deria masing-masing.