OP | Latihan untuk lesi SLAP

OP

Retakan yang lebih kecil juga dapat diatasi dengan langkah-langkah konservatif seperti ubat-ubatan dan fisioterapi. Operasi hanya perlu dilakukan sekiranya penemuannya lebih luas. Terdapat kemungkinan arthroscopy, yang dapat digunakan bukan hanya untuk mendiagnosis a Lesi SLAP, tetapi juga untuk merawat tapak pecah yang terjejas.

Kamera dimasukkan ke dalam sendi bahu dengan tiub. Ini memudahkan pakar bedah menilai kehidupan dalaman bahu. Apabila lesi dijumpai, ia dapat ditutup kembali dengan teknik jahitan. Sekiranya rawan atau kepingan tulang menjadi longgar semasa lesi dan berpindah pada sendi, ia boleh dikeluarkan dalam apa jua keadaan.

Tendon bisep koyak

. otot bisep brachii adalah relevan untuk Lesi SLAP. Ini adalah otot bersendi dua yang menghasilkan lenturan di siku dan sedikit penculikan dan putaran dalaman di bahu. Yang pertama kepala adalah capum longum, yang bergerak dengan tendonnya melalui sendi bahu dan berasal dari supraglenoidale tuberkulum dari bilah bahu.

Yang kecil kepala merangkumi caput breve, yang berasal dari prosesus coracoideus dan dilekatkan dengan caput longum ke tuberrositas radii di radius. Dalam kes Lesi SLAP, yang tendon bisep juga boleh pecah kerana kedudukannya yang anatomi. Anda akan mendapatkan maklumat yang komprehensif mengenai ini dan kemungkinan rawatan susulan pecah tendon bisep dalam artikel: Fisioterapi selepas pecah tendon bisep

Air mata manik pemutar

Di sebelah otot bisep brachii adalah otot-otot pemadam pemutar sekitar sendi bahu. Yang pemadam pemutar dibentuk oleh empat otot kecil yang berbentuk gelung, yang kadang-kadang menghasilkan putaran ke luar dan ke dalam bahu. Sebagai tambahan kepada tendon bisep, yang pemadam pemutar mungkin juga cedera, kerana melindungi bahu ketika daya luaran dikenakan. Anda akan mendapat koleksi maklumat lengkap mengenai topik "Rotator cuff rupture" di halaman berikut:

  • Air mata manik pemutar
  • Kesakitan / simptom pecah rotator cuff