Pareses | Strok: Bolehkah Fisioterapi Membantu?

Pasangan

Dengan paresis, doktor memahami kelumpuhan otot yang tidak lengkap, kumpulan otot atau keseluruhan keadaan. Perbezaan plegia adalah bahawa walaupun kekuatan otot di kawasan ini berkurang dengan ketara, fungsi sisa masih ada. Pareses disebabkan oleh gangguan neurologi.

. strok mengganggu apa yang disebut motoneuron ke-2 (sel-sel saraf motorik yang mengikat otot-otot badan dan terletak di antara sel tanduk anterior di saraf tunjang dan otot). Hasilnya adalah kelumpuhan lembap yang dicirikan oleh nada otot yang rendah pada bahagian kaki yang terjejas. Otot refleks dilemahkan atau bahkan dibatalkan di kawasan ini. Jisim otot di atrofi (= dikurangkan). Bergantung pada berapa banyak anggota badan yang terkena paresis, paresis dikelaskan secara berbeza:

  • Monoparesis: hanya satu anggota badan yang terjejas
  • Diparesis: dua anggota badan terjejas
  • Paraparesis: kedua-dua lengan atau kedua kaki terjejas
  • Hemiparesis: Lengan dan kaki terjejas pada satu dan sisi yang sama. Ia sangat biasa berlaku pada a strok.
  • Tetraparesis: keempat-empat ekstremiti terjejas

Spasticity

Kajian menunjukkan bahawa satu perempat daripada strok pesakit berkembang spastik. dalam spastik (Yunani "spasmos" = kejang), nada otot meningkat berbeza dengan paresis (kelumpuhan). Ini menyebabkan pengerasan otot dan kekakuan.

Kekakuan ini boleh menyebabkan teruk kesakitan dan corak postur patologi. Bergantung pada betapa teruknya pergerakan, orang yang terjejas mengalami sekatan yang teruk dalam kehidupan seharian mereka, seperti makan dengan pisau dan garpu atau kebersihan diri. Punca spastik adalah gangguan motoneuron ke-1 (sel saraf motorik yang bergerak di antara otak batang dan saraf tunjang).

Orang yang terkena menunjukkan peningkatan nada otot di kawasan yang terjejas, peningkatan otot refleks, pergerakan terjejas penyelarasan dan pergerakan otot yang tidak terkawal. Kadang-kadang gejala disertai dengan keletihan, kekurangan kekuatan dan gangguan kepekaan. Klasifikasi spastik adalah serupa dengan paresis (lihat di atas), bergantung pada lokalisasi dan sejauh mana: monospasticity, dispassion, paraspasm, hemispasm atau tetraspaction. Spastik tidak dapat disembuhkan, tetapi dapat diubati dengan baik. Disyorkan untuk anda membaca juga:

  • Kekejangan selepas strok
  • Fisioterapi menurut Vojta