Fisioterapi selepas kecederaan whiplash

Whiplash adalah pergerakan tiba-tiba tiba-tiba di tulang belakang serviks. Mekanisme khasnya adalah lenturan ke hadapan yang pantas dan kuat diikuti oleh penundaan yang berlebihan kepala dengan hiperkrip tulang belakang serviks, seperti perlanggaran belakang kereta. Di sini, ligamen melebar tanpa amaran dan otot mengeras kerana ketegangan berlebihan dan ketegangan bertahan. Oleh itu, ini hanyalah kecederaan tisu lembut.

Kandungan fisioterapi

  • Relaksasi otot yang tegang (urut, terapi titik pemicu, panas)
  • Terapi manual (mobilisasi)
  • Pengukuhan otot
  • Penyelarasan Halus
  • Peninjauan
  • Terapi fizikal

Dalam rawatan fisioterapeutik whiplash, langkah pertama adalah mempengaruhi gejala individu. Pada dasarnya, program ini bertujuan untuk merehatkan otot yang tegang, untuk mengurangkan kesakitan dan pening dan, pada peringkat lanjut, untuk menguatkan otot untuk membina semula kestabilan jangka panjang. Di samping itu, pesakit perlu dididik untuk mengurangkan kegelisahan, mencegah masalah psikologi dan belajar bagaimana mengendalikan peralatan dengan betul untuk kehidupan seharian.

Denda penyelarasan of kepala pergerakan juga ada pada program senaman. Untuk melonggarkan otot selepas whiplash kecederaan, fisioterapi pada mulanya melibatkan langkah-langkah pasif seperti klasik urut, terapi titik pencetus atau terapi manual. The kelonggaran otot biasanya membawa kepada penurunan kesakitan. Tidak menyenangkan sakit kepala dan pening juga berkurang.

Seperti apa terapi pencetus titik?

Terapi terapi titik hanya boleh digunakan selepas kecederaan whiplash, apabila struktur yang mungkin cedera serta ligamen, otot dan tendon telah sembuh lagi. Ia berfungsi untuk mengurangkan kesakitan, mengurangkan ketegangan otot dan meningkatkan mobiliti. Semasa rawatan titik pemicu tulang belakang serviks, pesakit biasanya berbaring di punggungnya, dengan kepala berehat dengan selesa di atas bantal atau sedikit hiperkrip, bergantung pada kedudukan di mana pesakit dapat berehat dengan sebaik-baiknya.

Ahli terapi duduk di belakang pesakit dan berturut-turut mencetuskan titik pemicu pendek leher otot secara langsung di bahagian belakang kepala, leher memanjang di sebelah tulang belakang serviks dan juga bahu dan otot leher sehingga ke tulang selangka dan bilah bahu. Tekanan pada titik yang menyakitkan adalah sederhana kuat dan ditahan sehingga ketara kelonggaran otot terasa, biasanya antara 30 hingga 60 saat. Untuk memperhebatkan rawatan, kepala dapat dibawa ke posisi tegang sebelumnya, misalnya, miring ke sisi di sofa.