Polyarritis

Poliartritis kronik, juga dipanggil rematik, adalah keradangan kronik yang paling biasa sendi. Selalunya terdapat gangguan metabolik. Semua sendi boleh terkena, tetapi kebanyakan tangan.

Keradangan berkembang pada membran synovialis (kulit dalaman sendi) sendi. Oleh kerana membrana biasanya menjalankan fungsi memberi makan rawan dan bertindak sebagai cecair sinovial, keradangan menyebabkan perubahan zat. Keradangan berlaku secara berkala, mengakibatkan kekejangan sendi tetap.

Polyarthritis berlaku secara berulang, yang boleh berlaku secara beransur-ansur atau tiba-tiba. Semasa episod terdapat pembengkakan, terlalu panas, kesakitan dan perubahan warna kulit kemerahan. Semasa penyakit ini berkembang, terdapat juga kekakuan tulang dengan kelengkungan sendi yang melampau.

  • Fisioterapi untuk rematik
  • Spondylarthritis Fisioterapi
  • Artritis idiopatik remaja

Punca

Sebab-sebab perkembangan polyarthritis tidak difahami sepenuhnya. Penyebab yang paling biasa adalah penyakit autoimun (sel-sel di dalam badan memusnahkan sel-sel penting mereka sendiri). Tidak ada yang dapat dilakukan terhadap penyakit autoimun, seseorang berusaha untuk melambatkan perjalanannya dengan ubat.

Sebagai tambahan kepada penyakit autoimun, pelupusan keluarga boleh menjadi penyebab polyarthritis. Sekiranya terdapat pesakit poliartritis dalam keluarga, kebarangkalian penyakit ini meningkat. Polyarthritis juga boleh dipicu oleh jangkitan. Sebab yang paling kerap adalah Lyme penyakit selepas a gigitan kutu. Gejalanya hanya dapat muncul setelah beberapa tahun, tetapi sering menampakkan diri sebagai serangan reumatik.

Rheumatica

Pentadbiran ubat bergantung kepada pesakit keadaan dan keparahan poliartritis. Dadah yang biasa dirawat adalah metotreksat (MTX). Kerana kesan sampingan yang teruk, biasa darah pemeriksaan harus dilakukan oleh doktor.

Cortisone sering diresepkan dalam fasa akut. Dalam jangka masa panjang, kortison juga menyerang tulang dan membuat pesakit kembung. Walaupun toleransi terhadap ubat-ubatan tersebut tidak baik, ubat-ubatan tersebut tetap menjadi sebahagian daripada terapi asas. Bergantung kepada kesakitan simptom, ubat penahan sakit seperti Diclofenac juga digunakan. Bagaimana rupa pentadbiran ubat lain harus dibincangkan dengan doktor.