Abses ginjal | Abses di dalam dan di perut - Betapa berbahayanya itu?

Abses ginjal

Buah pinggang abses, juga disebut abses perinephritic, adalah pengumpulan dari nanah antara tisu ginjal dan tisu penghubung sarung mengelilingi buah pinggang (Gerota fascia). Buah pinggang abses boleh disebabkan oleh keradangan pada buah pinggang atau oleh kejadian ketumbuhan. Dalam kes ini buah pinggang tisu yang terjejas oleh kanser sel merosot dan dijangkiti.

Pesakit yang berada dalam rawatan intensif, menerima dialisis terapi untuk kekurangan buah pinggang, mempunyai kelemahan sistem imun or jantung penyakit injap mempunyai risiko peningkatan buah pinggang staphylococcal abses. Orang yang menyalahgunakan ubat intravena juga mempunyai risiko peningkatan abses buah pinggang. Abses ginjal dapat dilihat selain daripada gejala seperti demam, menggigil dan keletihan kerana sakit sayap yang boleh memancar ke perut atau belakang.

Selain itu, mungkin terdapat benjolan yang terasa di bawah kulit. Kulit juga boleh memerah pada ketika ini. Diagnosis adalah darah ujian sebagai tambahan kepada a sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal.

Nilai keradangan seperti CRP atau procalcitonin diperiksa. Di samping itu, nilai buah pinggang harus diperhatikan untuk mengesan sekatan fungsi ginjal pada peringkat awal. Air kencing juga harus diperiksa untuk bakteria.

An ultrasound atau pemeriksaan CT dapat menggambarkan abses. Sebagai tambahan kepada terapi antibiotik, penting untuk menghilangkan abses. Pertama sekali, saliran dimasukkan melalui kulit. Sekiranya ini tidak berjaya, tindakan pembedahan diperlukan.

Sekiranya abses telah pecah

Abses di bahagian perut adalah koleksi dari nanah. Bahan yang terdapat dalam abses mengandungi sel-sel manusia sistem imun, sel mati dan sisa tisu mati serta kepekatan tinggi bakteria. Sekiranya abses pecah, patogen disebarkan di rongga perut dan kadang-kadang menyebabkan keradangan yang mengancam nyawa peritoneum.

. peritoneum adalah lapisan halus yang mengelilingi organ dalam rongga peritoneal. Peritonitis menyebabkan teruk sakit perut, melemahkan aktiviti usus dan ketegangan otot dinding perut yang kuat ketika disentuh. Jeneral pesakit keadaan boleh merosot dengan cepat, dan bernafas dan peredaran darah akan semakin terjejas.

If peritonitis tidak dirawat tepat pada waktunya, ada risiko bahawa bakteria akan memasuki aliran darah. Hasilnya adalah darah keracunan. Sekiranya abses pecah di rongga perut, operasi mesti dilakukan di bawah anestetik umum.

Melalui sayatan di dinding perut, nanah dan rembesan disedut, sisa rongga abses dikesan dan diperbaiki. Rongga perut dibilas beberapa kali, di mana cecair pembilas biasanya dicampurkan antibiotik atau bahan kuman. Tiub saliran diletakkan dan dibiarkan di tempat selama beberapa hari untuk menghilangkan sebarang rembesan luka yang mungkin terkumpul selepas operasi. Prognosis bergantung pada tahap penyakit. Rawatan lebih awal dimulakan, semakin baik prognosisnya, sehingga tanda-tanda pertama abses pecah di rongga perut memerlukan rawatan perubatan intensif.