Sauna dalam Kehamilan

Ramai wanita hamil selalu bertanya kepada diri sendiri apakah mereka boleh pergi ke sauna tanpa ragu-ragu. Walaupun pada dasarnya sihat, beberapa perkara masih harus dipertimbangkan terlebih dahulu ketika mengambil sauna selama mengandung. Harus diingat bahawa penggunaan sauna tidak boleh disarankan secara automatik untuk setiap wanita hamil; terdapat aspek yang sangat baik yang menentang penggunaan sauna.

Sauna dengan bola bayi?

Intinya adalah bahawa tidak ada yang menentang pergi ke sauna selama mengandung. Terutama wanita yang selalu berkunjung ke sauna sebelum mereka mengandung, dapat terus meneruskan hobi mereka tanpa masalah. Ini kerana wanita hamil itu sudah "terlatih". Tubuh sudah tahu sauna dan tidak akan "menimbulkan masalah" walaupun manusia tumbuh di dalamnya. Walau bagaimanapun, mereka yang mempunyai sedikit pengalaman harus berhati-hati terlebih dahulu. Terutama kerana perubahan hormon, sistem peredaran darah mungkin memainkan muslihat. Oleh kerana wanita hamil mempunyai beban peredaran tambahan - kerana anak yang belum lahir - sauna dapat meningkatkan beban. Atas sebab ini, disarankan agar "wanita yang tidak terlatih" menahan diri untuk tidak menggunakan sauna selama tiga bulan pertama. Selepas itu, jika kehamilan berjalan dengan normal, tidak ada yang boleh dikatakan untuk mengatasi masalah peluh. Sesiapa yang mempunyai tempahan mesti meminta nasihat doktor atau pakar sakit puan terlebih dahulu. Dia dapat menilai risikonya - berdasarkan pada kehamilan.

Apa yang bercakap untuk sesi sauna?

Mengambil sauna secara berkala secara semula jadi memberi kebaikan kesihatan. Suhu badan meningkat menjadi suhu demam dan badan seterusnya mengaktifkan sel pertahanannya. The kulit permukaan memanaskan badan, darah kapal melebar dan otot dapat berehat. The sistem kardiovaskular bertambah baik, penyakit diperjuangkan lebih awal dan sendi dan sistem pernafasan bertambah baik. Semua aspek ini sangat membantu wanita hamil. Selanjutnya, wanita hamil - kerana kehilangan cecair - mencegah air pengekalan atau edema yang sudah ada dapat dikurangkan. Sauna juga melemaskan otot. Ini adalah kelebihan yang sangat besar, terutama untuk proses kelahiran yang akan datang. Oleh itu, jika wanita hamil kerap pergi ke sauna sebelum hamil (dan juga semasa kehamilan), dia kadang-kadang akan mempunyai kelahiran yang lebih mudah daripada wanita yang selalu menghindari sauna. Walau bagaimanapun, sauna membantu bukan sahaja badan, tetapi juga jiwa. Di sini, wanita hamil sebenarnya boleh berehat 100 peratus.

Risiko mengunjungi sauna

Namun, jika wanita hamil mengalami masalah peredaran darah atau tidak ada pengalaman yang dapat diperoleh sebelum kehamilan, dia harus menghindari sauna pada bulan-bulan pertama. Penting juga untuk mengelakkan sauna jika ada kehamilan berisiko tinggi or komplikasi kehamilan kadang-kadang berlaku. Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi, buah pinggang masalah atau urat varikos, disarankan untuk tidak pergi ke sauna sehingga bayi sudah dilahirkan. Mereka yang sudah hampir tiba tarikhnya juga harus menghindari sauna. Suhu - bersamaan dengan banyak bahan tambahan aroma - boleh mencetuskan pengecutan.

Petua untuk pengguna sauna

Dalam analisis terakhir, tidak kira sama ada wanita hamil "terlatih" atau tidak - yang penting adalah tidak berlebihan dengan sauna. Oleh itu, perkara-perkara berikut harus dipertimbangkan:

  • Tanpa suhu tinggi: disarankan menggunakan bangku bawah. Di sini ia menjadi kurang panas. Juga vivarium atau sauna bio kadang-kadang merupakan alternatif yang sesuai untuk varian Finland.
  • Jangan keterlaluan dalam keadaan apa pun: Satu lawatan ke sauna setiap minggu mencukupi; tidak boleh ada lebih dari dua sesi sauna setiap lawatan.
  • Persediaan yang betul: yang mandi air panas sebelum mengunjungi sauna, memberi rangsangan darah peredaran dan seterusnya menyiapkan badan untuk berpeluh.
  • Edaran: Mereka yang sedang berbaring harus berdiri dengan berhati-hati. Risiko untuk peredaran masalah lebih tinggi pada kehamilan.
  • Elakkan kolam terjun: Jika anda ingin menyejukkan badan di kolam renang selepas sauna, lebih baik mengambilnya sejuk mandi semasa mengandung. Mula-mula menyejukkan kaki, kemudian lengan dan kemudian bahagian belakang dan hanya kemudian perut!
  • Sudah tentu, kebersihan sangat penting. Terutama jika anda hamil, jangkitan mesti dielakkan dengan segala cara. Oleh itu, jika anda pergi ke sauna awam, anda harus selalu menggunakan tuala segar.
  • Selepas sauna, penting untuk pulih walaupun pada "suhu normal" dan cukup minum. Jadi cecair yang hilang dapat "diisi" lagi.

Mandi wap atau sauna?

Ramai wanita mendapati suhu rendah - antara 50 hingga 60 darjah - lebih menyenangkan. Alternatifnya ialah mandi wap. Di sini, suhu maksimum 50 darjah dicapai. Walaupun begitu, mesti dinyatakan bahawa banyak wanita hamil - walaupun suhu yang lebih rendah berlaku di mandi wap - mengalami masalah peredaran darah yang lebih besar ketika mereka pergi ke mandian wap. Sebabnya adalah panas lembap, yang memberi tekanan lebih banyak pada peredaran darah. Yang penting ialah - tidak kira seseorang terlatih atau tidak - tanda-tanda badan dikenali. Mereka yang tidak merasa sihat atau berfikir bahawa mereka mempunyai atau akan mengalami masalah dengan peredaran mereka harus menghindari sauna sama sekali. Oleh itu, mereka yang tidak pasti harus menghubungi doktor yang hadir terlebih dahulu.