Gejala | Kanser esofagus

Gejala

Gejala pada pesakit yang mempunyai kanser esofagus boleh merangkumi kesukaran menelan, kesakitan semasa menelan, serak, peningkatan berlakunya batuk dan penurunan berat badan. Gangguan menelan adalah yang paling biasa dari penyakit ini, tetapi biasanya hanya berlaku pada tahap lanjut. Oesofagus kanser adalah penyakit yang dalam kebanyakan kes tidak menyebabkan gejala pada peringkat awal. Ini menjadikannya penyakit yang sangat berbahaya.

Malangnya, ini sering berlaku kanser secara umum. Diagnosis pada peringkat awal kanser esophageal hampir selalu mencari peluang. Gejala seperti kesukaran menelan dan serak selalunya hanya muncul pada peringkat lanjut penyakit.

Tanda-tanda barah esofagus

Kanser esofagus adalah salah satu penyakit yang sering menyebabkan gejala hanya pada peringkat lanjut. Ini sangat menghancurkan dari segi kemungkinan penyembuhan. Simptom utama kanser esophageal adalah kesukaran menelan (disfagia).

Ini dapat mewujudkan dirinya dengan pelbagai cara. Contohnya, tekanan perasaan atau membakar sensasi di belakang tulang dada ketika makan atau perasaan bahawa makanan itu tersekat. Pada peringkat lanjut, penyerapan zat cair sudah boleh menjadi masalah kerana penyempitan esofagus yang semakin meningkat oleh tumor.

Kekeringan juga merupakan gejala yang dihidapi oleh pesakit kanser esophageal sering mengadu. Seperti jenis kanser lain, penurunan berat badan memainkan peranan penting sebagai gejala kanser esofagus. Kompleks simptom yang digambarkan sebagai "B-symptomatics" merangkumi gejala tidak spesifik yang sering terjadi pada barah: Penurunan berat badan yang tidak disengajakan sekurang-kurangnya 10% daripada berat badan asal dalam masa 6 bulan, demam di atas 38 ° C yang tidak dapat dijelaskan dengan cara lain, dan keringat malam yang berat yang menjadikannya perlu untuk menukar pakaian. Walau bagaimanapun, gejala B ini tidak hanya berlaku pada barah tetapi juga pada penyakit berjangkit seperti batuk kering. Tidak semua pesakit yang menderita penyakit tumor ganas menunjukkan kompleks gejala ini, ia sering terjadi pada pesakit yang menderita barah kelenjar getah bening.