Sokongan di persekitaran rumah | Terapi ADS

Sokongan di persekitaran rumah

Ini akan menjadi terlalu mudah dan oleh itu masuk akal: terapi tidak boleh dimulakan dengan ahli terapi, mengatur dirinya sendiri dengan mengambil tablet sendiri, dan lain-lain. Langkah-langkah yang disebutkan ini bersama-sama dengan langkah-langkah lain membentuk landasan, kerangka untuk dibahas. Persekitaran rumah dan langkah-langkah yang diambil di sana untuk mempermudahnya ADHD merupakan saat yang mustahak dalam reka bentuk terapi, yang memberikan tugas yang sangat penting kepada ibu bapa dan sokongan mereka terhadap anak ADHD di persekitaran rumah. Oleh kerana tugas ini juga boleh menjadi sangat sukar - perkara ini hampir selalu diberitahu oleh ibu bapa yang terlibat - keadaan keluarga sering kali sangat tegang.

Psikoterapi

Pendekatan pendidikan psikoterapi dan kuratif merangkumi bentuk terapi berikut:

 • Terapi Tingkah Laku
 • Latihan pengurusan diri
 • Ergoterapi
 • Psikologi Kedalaman
 • Terapi keluarga
 • Latihan Konsentrasi Marburg untuk Pelajar Sekolah (MKT)
 • Latihan autogenik
 • Kelonggaran otot menurut Jacobson
 • Sukan
 • Neurofeedback (EEG - Biofeedback)

Kejayaan terapi bergantung pada banyak faktor. Di satu pihak, penting bahawa ADS dikesan lebih awal. Diagnosis pada usia muda dapat memastikan bahawa perhatian dan latihan tingkah laku membantu mengelakkan masalah di sekolah dan sokongan psikologi dapat memastikan kesejahteraan psikologi.

Tidak ada penawar untuk ADHD, itulah sebabnya mengapa beberapa penderita harus berjuang dengan mereka kekurangan tumpuan dan perhatian sepanjang hidup mereka. Walau bagaimanapun, dengan terapi dan rawatan psikologi yang betul, orang yang terkena dampak dalam banyak kes dapat menjalani kehidupan normal tanpa sekatan besar. Oleh kerana kesukaran dalam diagnosis dan sumber yang ada, rawatan yang optimum untuk ADHD malangnya tidak selalu menjadi peraturan. Oleh itu, prospek kejayaan terapi pesakit yang dirawat multidisiplin sangat baik, tetapi agak buruk pada keseluruhan pesakit ADHD.

Terapi pemakanan

Sebagai kemungkinan terapi-pemakanan, atau terapi pemakanan ada: Bentuk terapi alternatif: Oleh kerana keberkesanan bentuk rawatan alternatif sama ada belum cukup diuji keberkesanannya atau telah diperingatkan secara eksplisit dalam beberapa kes oleh sains, anda akan mendapati maklumat lanjut di tempat yang sesuai. - Terapi pemakanan

 • Terapi nutrien
 • Oligo - Antigen - Diet (Diet mengikut Egger)
 • Diet mengikut Feingold
 • Diet berdasarkan oat
 • AFA - Terapi alga

Terapi ubat

Terapi ubat mungkin merupakan bentuk rawatan yang paling kontroversial untuk ADHD. Satu sebab untuk ini adalah bahawa ubat itu ubat psikotropik - biasanya perangsang - yang mempengaruhi fungsi psikologi, seperti mood, afektif dan emosi, tetapi juga perhatian, impulsif dan dorongan anak ADHD. Walaupun ini terdengar "buruk" pada pandangan pertama, terapi ubat mempunyai alasan dan hak untuk digunakan ketika diagnosis ADHD tepat ditubuhkan.

Dalam kes ADHD, ubat yang sama digunakan seperti pada ADHD, kerana ia meningkatkan penghantaran isyarat dan darah peredaran di otak, tanpa mengira puncanya. Terutama psikostimulan seperti methylphenidate (Dalam Ritalin®, Medikinet®) digunakan, tetapi terutama dalam ADHD, alternatif seperti atomoxetine (dalam Strattera®) atau bahan homeopati juga popular, kerana ubat-ubatan khas sering kurang berkesan dalam gangguan defisit perhatian ini. Ritalin® adalah ubat yang paling biasa untuk rawatan ADHD dan juga merupakan pilihan pertama bagi banyak doktor untuk ADHD.

Ia mengandungi bahan aktif methylphenidate, bahan seperti amfetamin yang meningkatkan kepekatan dopamin dalam sinaps dan dengan itu meningkatkan otakpenghantaran isyarat. Ini adalah psikostimulan dan sangat berkesan dan bertindak pantas, terutama pada ADHD, tetapi juga pada ADD. Oleh itu, ia sangat digemari oleh kanak-kanak yang mempunyai masalah besar di sekolah atau penderitaan akut yang lain.

Tetapi, kerana ia sering menyebabkan kesan sampingan, kira-kira separuh daripada semua pesakit, ia semakin digantikan oleh alternatif. Kesan sampingan ini merangkumi terutamanya aduan jangka pendek seperti hilang selera makan, mood tertekan dan sakit kepala, tetapi juga masalah psikologi jangka panjang diperhatikan. Terutama pada ADHD, di mana ia sering memberi kesan yang kurang kuat daripada ADHD, strategi rawatan bukan ubat juga harus dipertimbangkan.