Gejala | Latihan dalam pemampatan akar saraf di BWS

Gejala

Seperti yang dijelaskan di atas, saraf memancarkan rangsangan dan perasaan yang datang dari badan dan persekitaran ke pusat sistem saraf dan sebaliknya, mereka menghantar arahan pergerakan dari otak ke badan. Sekiranya laluan ini sekarang terganggu dalam perjalanan dengan akar saraf pemampatan, ini membawa kepada pengurangan persepsi, salah tanggapan atau bahkan gangguan sepenuhnya aliran maklumat. Gejala khas adalah gangguan deria di kawasan yang terjejas, kelemahan otot, kehilangan pergerakan dan juga kesakitan.

Bergantung pada kawasan badan di mana gejala berlaku, adalah mungkin untuk membuat kesimpulan pada ketinggian berapa akar saraf terperangkap di pintu keluarnya dari ruang tulang belakang. Akar saraf dari tulang belakang toraks bahagian yang dirawat di sini terutamanya membekalkan kawasan batang - iaitu bahagian depan dan belakang badan atas. Anda boleh mengetahui apa yang boleh anda lakukan terhadap kesakitan pada BWS dalam artikel kami Fisioterapi untuk kesakitan pada BWS!

Ringkasan

A akar saraf mampatan di tulang belakang boleh mempunyai pelbagai sebab, tetapi sering dipicu oleh cakera herniated, di mana bahan cakera bocor menekan asal saraf dengan gejala yang tidak menyenangkan sebagai akibatnya. Operasi biasanya tidak diperlukan, kerana bahan cakera akan surut dengan cukup perlindungan dan program senaman aktif intensif seterusnya. Walau bagaimanapun, penting untuk campur tangan dengan cepat dan melepaskan tekanan dari saraf untuk mengelakkan kerosakan jangka panjang. Walaupun simptomnya reda, senaman aktif yang berterusan diperlukan untuk memastikan tubuh dan strukturnya stabil dan untuk mengelakkannya berulang.