Terapi | Latihan untuk cakera tergelincir di BWS

Terapi

Dalam terapi selepas cakera herniated di BWS, perbezaan dibuat antara fasa akut dan pemulihan. Pada fasa akut, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah melegakan kesakitan dan menggalakkan penyembuhan. Untuk tujuan ini, teknik tisu lembut yang lembut, aplikasi panas (contohnya fango atau lampu merah), mobilisasi cahaya dan regangan teknik dapat diaplikasikan.

Semasa terapi cakera herniated, intensiti rawatan meningkat, pesakit ditunjukkan latihan yang juga harus dilakukannya sendiri di rumah. Pembetulan postur sangat penting untuk mengelakkan kerosakan yang berlebihan, tetapi juga pengendalian yang mesra belakang dalam kehidupan seharian harus dipelajari. Teknik terapi dari bidang terapi manual juga digunakan untuk merawat kemungkinan sekatan pergerakan.

Pendekatan sadar ke belakang adalah penting, tetapi ini tidak bermaksud bahawa ia digunakan kurang dalam kehidupan seharian. Punggung yang sihat selalu juga belakang bergerak. Perlindungan berlebihan boleh menjadi kontraproduktif!

Gejala

Sekiranya cakera herniasi berlaku, ia sering kali tidak simptomatik pada BWS, kerana, disebabkan oleh anatomi BWS, tisu bocor menghadapi tisu saraf bocor sensitif lebih jarang daripada bahagian tulang belakang yang lain. Apabila kerengsaan saraf berlaku, interkostal saraf sering terjejas. Ini kemudian boleh memancar kesakitan di kawasan toraks.

. kesakitan biasanya dalam bentuk tali pinggang di sekitar toraks. Sinaran ke hujung kaki tidak berlaku, tidak seperti cakera herniasi di tulang belakang serviks atau lumbar. Walau bagaimanapun, kerengsaan interkostal saraf boleh menyebabkan sekatan dan kesakitan semasa bernafas. Tempatan sakit belakang dan gangguan kepekaan adalah mungkin.

Ketegangan otot di kawasan yang terjejas juga biasa. Hasil daripada cakera herniated, akar saraf pemampatan mungkin berlaku. Apa yang boleh anda lakukan sekiranya berlaku pemampatan akar saraf di BWS, anda akan belajar dalam artikel kami Latihan sekiranya berlaku pemampatan akar saraf di BWS!

Sakit dada

Sejak saraf muncul dari saraf tunjang of tulang belakang toraks, yang juga membekalkan toraks kita secara sensitif dan bermotor, cakera herniasi di tulang belakang toraks kadang-kadang boleh menyebabkan kerengsaan saraf ini dan akibatnya sakit di kawasan bekalannya. Ini boleh mengakibatkan sakit dada, antara lain. Sakit dada dikaitkan dengan cakera herniasi adalah perkara biasa dan boleh menyebabkan kerengsaan dan kegelisahan pada pesakit dengan mudah, kerana berkaitan dengan aduan organik, misalnya jantung masalah. Kesakitan yang disebabkan oleh cakera herniasi biasanya berjalan dalam bentuk tali pinggang di sekitar toraks di sepanjang tulang rusuk dan boleh diprovokasi oleh tekanan pada tulang belakang atau pergerakan tertentu. Sekiranya rasa sakit berlaku dalam jangka masa yang lebih lama, tidak bergantung pada pergerakan atau disertai dengan gejala lain, diagnosis perubatan harus dibuat segera untuk menjelaskan penyebab kesakitan.