Fraktur Tibia | Fisioterapi untuk fibula yang patah

Fraktur Tibia

. patah tibia yang lebih kuat di bahagian bawah kaki berlaku agak jarang dibandingkan dengan patah dari fibula. Tibia mempunyai titik paling lemah di atas buku lali sendi, itulah sebabnya tulang ini juga sering patah pada titik yang dijelaskan. Penyebabnya adalah memusingkan kaki yang melampau, mungkin digabungkan dengan keganasan luaran atau kemalangan lalu lintas dan sukan (bola sepak, ski, papan luncur salji, ..).

Ketegangan pada kaki menjadi sangat menyakitkan, dan hampir mustahil untuk menggunakan kaki. Kawasan patah membengkak, mungkin dengan lebam pembentukan. Sekiranya ujung tulang tidak terlalu jauh dari titik asal, kaki dimasukkan ke dalam a plaster membuang selama kira-kira enam minggu sehingga tulang boleh tumbuh bersama tanpa pembedahan. Di sini adalah mustahak untuk tidak terlalu banyak memberi tekanan pada serat baru terlalu awal dan memberi masa keseluruhan untuk pertumbuhan semula. Walaupun begitu, rangsangan khusus harus diterapkan pada waktu yang tepat untuk menyiapkan struktur baru untuk keperluan mereka yang kemudian.

Fraktur pergelangan kaki

Lebih serius daripada patah tulang sederhana, yang biasanya dapat dirawat tanpa pembedahan, adalah patah tulang yang melibatkan sendi. Di kawasan patah tulang fibula dan tibia terdapat risiko bahawa buku lali sendi akan terjejas. The buku lali sendi menghubungkan kedua-duanya kaki bawah tulang dengan kaki dan menanggung seluruh berat badan semasa berdiri dan berjalan.

Oleh kerana patah tulang sendi berisiko menghidap penyakit sekunder seperti osteoartritis, mereka biasanya dirawat secara pembedahan. Di samping itu, kestabilan kaki selepas pergelangan kaki patah sangat terhad, kerana struktur penstabil lain seperti ligamen sekitarnya biasanya juga pecah. Ini juga dijahit bersama semasa prosedur pembedahan. The tulang dipasang semula antara satu sama lain dengan skru atau plat. Walaupun menjalani rawatan susulan awal, tubuh mesti diberi masa yang cukup untuk membentuk serat tulang dan tisu baru.

Ringkasan

Fibula adalah tulang panjang dan sempit yang, bersama-sama dengan tulang kering, membentuk kaki bawah. Ia terletak di bahagian luar kaki bawah. Di hujung atas dapat dirasakan di luar bawah sendi lutut.

Di hujung bawah ia terlibat dalam pembinaan sendi buku lali bersama tulang tulang kering dan tulang kaki. Tulang shin yang kuat mengambil alih sebahagian besar beban, tulang betis menyokongnya dan menolak pergerakan melalui strukturnya yang lebih fleksibel. Kerana strukturnya yang langsing, ia sering terdedah kepada kecederaan berbanding tulang kering.

Kekuatan luaran, yang biasanya menyerang atlet, boleh menyebabkan tulang patah. Bergantung pada mekanisme kecederaan, tapak patah terletak tepat di bawah kepala dari fibula, iaitu hujung atas, di tengah tulang (poros) atau tepat di atas sendi buku lali, yang merupakan bentuk patah tulang fibula yang agak biasa kerana lenturan yang melampau. Secara simptomatik, ada yang teruk kesakitan dan bengkak di kawasan patah, dan kemampuan untuk bekerja di bawah tekanan dan fungsi adalah terhad. Sebagai peraturan, fraktur fibula dilepa selama enam minggu dan kemudian dirawat secara fisioterapi. Fraktur serius atau rumit, terutamanya yang melibatkan sendi, harus dikendalikan pada.