Kaedah rawatan TCM | Perubatan Tradisional Cina - Adakah ia benar-benar membantu?

Kaedah rawatan TCM

Kaedah rawatan TCM terdiri daripada 5 tiang.

Kos rawatan TCM

Kos rawatan untuk rawatan TCM berbeza dari praktik ke praktik, tetapi biasanya dalam lingkungan 60-100 Euro per jam. Kadang-kadang konsultasi percuma ditawarkan lebih awal. Tempoh rawatan yang lebih lama mungkin diperlukan untuk anamnesis awal, jika tidak akupunktur biasanya dikira kira-kira satu jam.

banyak kesihatan syarikat insurans (insurans swasta atau tambahan) menyumbang kepada kos akupunktur. Untuk teknik rawatan lain dari TCM, asas saintifiknya kurang berasas, oleh itu, kosnya mungkin tidak akan diganti di sini. Rundingan dengan kesihatan syarikat insurans disyorkan.

Berkanun kesihatan syarikat insurans tidak wajib menanggung kos rawatan. Sekiranya terdapat gambar klinikal tertentu, penyertaan syarikat insurans oleh aus boleh dilakukan. Perlu bertanya kepada syarikat insurans kesihatan.

Terapi pemakanan

Dietetik atau terapi pemakanan adalah sebahagian daripada TCM dan pada awalnya bertujuan terutamanya untuk memberi kesan pencegahan dan mencegah perkembangan penyakit dengan mengubah seimbang dari Qi. Rancangan makanan tradisional Cina disesuaikan secara individu untuk orang tersebut. Makanan diberikan kepada 5 unsur - air, kayu, api, bumi dan logam.

Pengelasan berdasarkan pengkategorian makanan mengikut rasa, bau, konsistensi dan tingkah laku suhu. Juga cara penyediaan dan penggunaan rempah boleh mengubah kesan makanan dan seterusnya mempengaruhi Qi. Di TCM, sistem pencernaan diberi keutamaan tinggi, kerana ia juga terletak di pusat badan. Klasifikasi organ pencernaan berbeza dengan ubat ortodoks Barat. Sebagai peraturan, dietetik tidak boleh digunakan dalam jangka pendek untuk keluhan tertentu, melainkan, pemakanan sedar jangka panjang harus digunakan untuk mencegah penyakit. Sekiranya terdapat gangguan akut, gejala tersebut dapat diatasi dengan perubahan sasaran diet.