Pokok dengan Kekuatan Penyembuhan: Melihat Palmetto ke Kayu Manis

Asal: kelapa sawit tumbuh berhampiran pantai di bahagian selatan Amerika Utara. Buah-buahan kering dan kering digunakan untuk tujuan perubatan. Kesan: Bahan utama dan bahan aktif adalah steroid. Mereka mengatasi lelaki hormon dan dapat mencegah pembesaran prostat (kelenjar prostat). Ketidakselesaan semasa membuang air kecil kerana membesar prostat bertambah baik dengan saw palmetto persiapan.
Penyediaan: kapsul
Petunjuk: Pembesaran jinak prostat (tahap I dan II).
Awas: Dalam kes yang jarang berlaku menyebabkan perut keluhan.
Petua: Walaupun gejala membaik, anda harus kerap berjumpa doktor untuk memeriksa prostat anda.

Pokok teh memastikan kulit bersih

Asal: pokok teh malar hijau milik myrtle keluarga dan berasal dari Australia.

Kesan: Yang penting minyak pokok teh diekstrak dari daun. Bahan-bahan minyak mempunyai sifat bakteria dan fungisida. Kadang-kadang penggunaannya disarankan untuk penyakit reumatik dan untuk menstabilkan sistem imun. Namun, keberkesanannya untuk bidang ini tidak terbukti secara saintifik.

Penyediaan: minyak, kapsul, pastil, krim, bahan tambahan mandi, gel mandi, syampu, ubat gigi, balsem, losyen, jatuh.

Bidang aplikasi: Kulit keadaan seperti ringan jerawat and kaki atlet.

Perhatian: Minyak yang tidak dicairkan boleh menyebabkan hubungi dermatitis (kulit keradangan) pada pra-kerosakan kulit.

Petua: Tambahkan 10 tetes minyak ke mandian kaki suam jika anda mempunyai bau kaki.

Willow melawan kesakitan

Asal: yang willow adalah pokok khas Eropah Tengah dan Selatan. Di Eropah sahaja terdapat 70 spesies berbeza yang berkembang seperti pokok, tetapi juga sebagai pokok kerdil.

Kesan: Asid asetilsalisilat (ASA) telah digunakan sebagai terbukti ubat tahan sakit selama lebih dari seratus tahun. Pada tahun 1897, ahli kimia Jerman, Felix Hoffmann berjaya menghasilkan bahan ini secara buatan. Modelnya adalah asid salisilik, ramuan dalam kulit kecil willow ranting yang sudah digunakan dalam peradaban maju India dan Mesir untuk mengurangkan demam dan melegakan kesakitan. Kajian moden juga mengesahkan kesan anti-radang, antipiretik dan analgesik willow kulit kayu.

Penyediaan: teh, kapsul, dragees.

Petunjuk: Sakit reumatik, sakit kepala

Awas: Sekiranya berlaku hipersensitiviti terhadap asid salisilik.

Petua: Menentang kekejangan pagi membantu pengambilan pada waktu petang.

Kayu manis - lebih daripada sekadar rempah

Asal: The evergreen kayu manis pokok berasal dari selatan China dan India dan boleh berkembang antara enam hingga dua belas meter tinggi, bergantung pada ragamnya. Dari kulit dalaman diperoleh salah satu rempah tertua.

Kesan: Sama seperti rempah, yang kayu manis minyak yang digunakan untuk tujuan perubatan juga diekstrak dari kulit pokok. Ia disuling dari kulit kayu dengan menggunakan wap. Bahan-bahan dari kayu manis merangsang pengeluaran jus gastrik dan oleh itu sesuai untuk digunakan dalam kes hilang selera makan dan ringan perut kejang. Selain itu, kayu manis dikatakan dapat membantu meningkatkan darah gula tahap dalam jenis 2 kencing manis. Kayu manis telah menjadi tidak disukai kerana bahan kumarinnya, yang dapat merosakkan hati dalam dos yang tinggi. Walau bagaimanapun, dimakan sebagai rempah, ada sedikit bahaya. Ekstrak kayu manis dari farmasi hanya mengandungi kumarin yang tidak berbahaya.

Persediaan: kapsul, rempah, bahan tambahan mandi.

Bidang aplikasi: Hilang selera makan, perut kecewa, jenis 2 kencing manis.

Awas: reaksi alergi pada kulit dan membran mukus; kepekatan kumarin yang tinggi dalam kayu manis cassia boleh merosakkan hati.

Petua: Minta kayu manis Ceylon; ia mengandungi sedikit kumarin dan selamat untuk kesihatan.