Pro | Vaksinasi selesema

setiap

. selesema vaksinasi sangat disarankan bagi orang yang terdedah kepada peningkatan risiko komplikasi sekiranya terjadi jangkitan dengan selesema. Ini termasuk orang tua dan orang sakit, kanak-kanak dan orang yang mengalami masalah imun. Influenza biasanya berlangsung dalam jangka masa yang panjang dan boleh membawa akibat yang serius seperti radang paru-paru.

Oleh itu, kesan sampingan yang berlaku semasa selesema vaksinasi tidak berbahaya berbanding dengan apa yang boleh berlaku semasa jangkitan. Kakitangan perubatan, iaitu orang yang bersentuhan dengan banyak orang sakit, juga harus diberi vaksin. Jika tidak, mereka dapat dengan cepat menjadi pengedar selesema virus. Sesiapa yang, sebagai warganegara yang sihat, juga ingin menghindari ketidakselesaan jangkitan selesema juga harus diberi vaksin.

Hubungi Kami

Sebagai hujah balas untuk mempengaruhi vaksinasi, kesan sampingan dari vaksinasi biasanya disebutkan terlebih dahulu. Ini boleh terdiri daripada reaksi keradangan tempatan dengan bengkak, kemerahan, terlalu panas dan kesakitan di tempat suntikan. Di samping itu, perasaan sakit dengan kelembutan dan demam boleh berlaku selama beberapa hari. Ramai orang yang sihat juga menganggap kebarangkalian jatuh sakit dengan selesema tanpa vaksinasi agak rendah dan oleh itu ingin menyelamatkan diri dari masalah untuk pergi ke doktor.

Terdapat kontraindikasi yang jelas untuk vaksin selesema sekiranya berlaku alahan terhadap ramuan vaksinasi tertentu. Bahaya a vaksin selesema biasanya sangat rendah. Sebagai peraturan, terdapat maksimum sedikit kesan sampingan, yang disebabkan oleh pertahanan imun tubuh terhadap vaksin.

Ini termasuk, misalnya, sedikit rasa sakit dengan keletihan, keletihan dan demam. Ini boleh berlangsung selama dua hingga tiga hari. Walau bagaimanapun, dalam semua keadaan, gejala ini bukanlah selesema itu sendiri.

Dalam kebanyakan kes, seseorang kebal terhadap vaksin selesema. Reaksi keradangan tempatan juga boleh berlaku di tempat suntikan itu sendiri. Ini menjadi ketara oleh bintik merah di tempat suntikan juga kesakitan, bengkak dan terlalu panas.

. kesakitan malah boleh mempengaruhi keseluruhan otot di mana vaksin disuntik selama dua hingga tiga hari. Kesan sampingan yang tidak diingini jarang berlaku. Ini biasanya disebabkan oleh alergi terhadap protein telur ayam atau bahan lain dari vaksin selesema yang tidak diketahui oleh orang yang diberi vaksin. Seperti reaksi alahan mungkin sangat serupa dengan reaksi keradangan tempatan dan boleh menyebabkan ketidakselesaan hanya di tempat suntikan. Dalam kes yang paling teruk, alahan kejutan dengan kejutan peredaran darah yang mengancam nyawa dan sesak nafas mungkin berlaku.