Vitamin E: Penilaian Keselamatan

Pihak berkuasa keselamatan makanan Eropah (EFSA) kali terakhir dinilai vitamin and mineral untuk keselamatan pada tahun 2006 dan tetapkan apa yang disebut Tolerable Upper Intake Level (UL) untuk setiap mikronutrien, dengan syarat data yang mencukupi tersedia. UL ini menggambarkan tahap keselamatan maksimum mikronutrien yang tidak akan menyebabkannya kesan buruk apabila diambil setiap hari dari semua sumber sepanjang hayat.

Pengambilan harian selamat maksimum untuk vitamin E ialah 300 mg. Pengambilan harian selamat maksimum untuk vitamin E kira-kira 25 kali ganda pengambilan harian yang disyorkan oleh EU (Nutrient Reference Value, NRV).

Nilai ini berlaku untuk lelaki dan wanita dewasa yang berumur 19 tahun dan lebih tua, serta wanita hamil dan menyusu.

Tiada kesan sampingan yang dilaporkan vitamin E, walaupun selepas bertahun-tahun pentadbiran dengan dos yang tinggi.

Data dari NVS II (National Nutrition Survey II, 2008) mengenai pengambilan vitamin E setiap hari dari semua sumber (konvensional diet and tambahan) menunjukkan bahawa had pengambilan harian selamat 300 mg tidak tercapai di penduduk Jerman.

EFSA telah menetapkan nilai 540 mg vitamin E setiap hari sebagai NOAEL (Tahap Kesan Adverse Tidak Diperhatikan) - tertinggi dos bahan yang tidak dapat dikesan dan diukur kesan buruk walaupun dengan pengambilan berterusan. Oleh itu, jumlah di mana tidak kesan buruk diperhatikan adalah lebih dari 40 kali lebih besar daripada nilai NRV dan dua kali pengambilan maksimum harian yang selamat.

Kecenderungan pendarahan yang meningkat dibincangkan sebagai kesan yang tidak diingini daripada pengambilan vitamin E yang terlalu tinggi. Beberapa kajian tidak menunjukkan kesan negatif ketika 600 mg vitamin E sehari diberikan selama tiga tahun. Pada prinsipnya, pengambilan vitamin E yang tinggi dapat meningkatkan kadar kecenderungan pendarahan dalam individu dengan darah gangguan pembekuan atau antikoagulan terapi bersama vitamin K antagonis. Ini telah diperhatikan, misalnya, pada pesakit yang mengambil antikoagulan-jumlah 70 hingga 270 mg vitamin E sehari yang diambil selama empat minggu.