Apakah Asid Amino Penting?

Makanan bukan sahaja berfungsi untuk memuaskan rasa lapar manusia, tetapi juga memberi keperluan tubuh asid amino yang penting untuk kehidupan. Oleh itu, pilihan makanan sangat penting untuk memastikan semua yang diperlukan asid amino sebenarnya dibekalkan.

Asid amino penting dan khasiatnya

Isoleucine dapat menyediakan pelbagai utusan ke pusat sistem saraf. Selain itu, isoleusin sangat penting untuk perkembangan otot. Makanan yang mempunyai peningkatan kepekatan isoleusin adalah kacang mete, kacang tanah, lentil, kacang polong, daging sapi, ayam, udang, dan juga keju.

Valine mempunyai tugas untuk mengatur darah gula dalam badan dan mengangkut pelbagai bahan utusan ke otak. Valine juga menyokong dan menguatkan sistem imun. Makanan yang mengandungi lebih banyak valine adalah tepung dieja, oatmeal, tuna, ragi, telur, keju, ayam.

Methionine terlibat dalam pembinaan langsung dari protein di dalam badan, serta mencegah jangkitan saluran kencing. Methionine dijumpai di Brazil kacang, ikan, hati serta telur. Leucine juga bertanggungjawab untuk pembinaan otot. Makanan dengan peningkatan kepekatan of leucine adalah: Kacang tanah, badam, kacang soya, kacang polong, keju, tuna, dada ayam dan juga daging lembu hati.

Perubahan asid amino

Dengan asid amino tryptophan, tubuh dapat menghasilkan hormon kebahagiaan serotonin serta hormon tidur melatonin. Sebagai tambahan, tryptophan penting untuk fungsi hati. Ia dijumpai, misalnya, pada wortel, tomato, pisang dan bayam. Asid amino

Lisin bertanggungjawab untuk pemeliharaan tisu penghubung dan otot. Lisin disintesis menjadi carnitine, yang digunakan untuk penurunan berat badan dan pembinaan otot. Makanan seperti kacang, jeruk, jeruk keprok dan saderi mengandungi lisin.

Phenylaline dapat menyokong pembentukan darah sel (putih dan merah) serta membantu fungsi buah pinggang. Am, daging babi, salmon, telur, labu biji dan juga lembu susu mengandungi jumlah fenilalin yang lebih banyak.

Threonine boleh ditukar oleh badan menjadi glisin, yang dapat menenangkan saraf. Di samping itu, threonine menyokong pembentukan tulang serta pembentukan antibodi untuk mengukuhkan sistem imun. Threonine terdapat dalam makanan berikut, misalnya: Pepaya, wortel, bayam daun.

Separa penting: arginin dan tirosin.

Tyrosine juga arginine, belum dapat dihasilkan oleh tubuh itu sendiri pada masa bayi, sehingga mereka disebut separa penting. Arginina terkenal dengan fungsi sokongan dalam perkembangan otot. Sebagai tambahan, arginine dikatakan dapat menggalakkan pertumbuhan badan. Tyrosine digunakan untuk menjadikannya penting hormon dalam kelenjar tiroid.