Mesin penculik

. sendi pinggul adalah salah satu yang paling fleksibel sendi dalam tubuh manusia dan membenarkan pergerakan dalam semua dimensi. Oleh itu latihan kumpulan otot ini harus dirancang dengan sewajarnya. The penculikan dalam sendi pinggul tidak dilakukan oleh otot pada paha, tetapi oleh otot gluteal.

Oleh itu, senaman ini sangat digemari oleh wanita. Otot gluteal yang besar juga mengambil alih tugas mengangkat kaki ke belakang, jadi antagonis otot gluteal besar adalah Datuk Bandar M. psoas, yang mengangkat kaki ke hadapan. Tidak boleh dikelirukan dengan otot lumbal pinggul (M. iliopsaos), yang mengangkat paha.

Otot terlatih

Oleh itu, mesin penculik juga sesuai untuk latihan otot pom. - otot gluteus tengah (M. gluteus medius)

  • Otot gluteal kecil (M. gluteus minimus)
  • Tensioner band paha Musculus tensor fasciae latae
  • Otot paha luar Musculus broadus lateralis
  • Kepala pendek otot bisep femoris
  • Kepala panjang otot bisep femoris

Seperti dengan yang mesin penambah, atlet duduk di mesin. Walau bagaimanapun, berat mesin tidak mendorong ke luar seperti pada mesin penambah, tetapi ke dalam.

Atlet mesti berusaha menolak paha ke luar. Oleh kerana atlet duduk di mesin, pelaksanaan pergerakan itu mudah dan tidak ada bahaya untuk sendi atau tulang belakang. Fasa penghasilan (eksentrik) pergerakan, di mana paha disatukan, harus dilakukan secepat mungkin.

Pengubahsuaian

Sama seperti mesin penambah, latihan penculik hanya dapat diubahsuai sehingga tahap yang sangat terhad. Sekiranya tidak ada peranti yang tersedia, penambah boleh dilatih secara khusus menggunakan expander.