Abses di dalam dan di perut - Betapa berbahayanya itu?

Dari semua abses, abses intraabdominal, iaitu abses yang terbentuk di rongga perut, adalah antara yang paling biasa. Bergantung pada lokasi abses rongga, perbezaan dibuat antara abses subphrenic, yang terletak tepat di bawah diafragma, dan abses subhepatic, yang terletak tepat di bawah hati. Selanjutnya, seseorang membezakan apa yang disebut abses gelung, yang terbentuk di usus kecil.

Abses yang terletak betul-betul di sebelah kolon akan disebut parakolik atau retrokolik (jika mereka berada di belakang usus besar). Pada dasarnya mana-mana organ rongga perut juga boleh membentuk abses. Hati, limpa dan abses pankreas sering dijumpai.

Adakah abses perut berbahaya?

An abses secara definisi adalah koleksi yang dikemas nanah. Selagi itu nanah dalam kapsul ini secara harfiah "dikemas" dari persekitarannya, tidak lagi berbahaya. Kecuali abses menekan struktur penting, seperti perut besar kapal.

Walau bagaimanapun, sekiranya terdapat abses di perut, ada risiko ia akan pecah dan nanah secara bebas akan memasuki rongga perut dan dengannya patogen. Ini boleh menyebabkan reaksi keradangan di perut dan seterusnya peritonitis. Dalam kes terburuk, patogen memasuki darah dan "keracunan darah"(Sepsis) berlaku.

Punca abses pada perut

Penyebab abses intra-abdomen adalah dalam banyak kes komplikasi lewat selepas pembedahan. Di mana sahaja sayatan, jahitan atau suntikan dibuat, bakteria (walaupun persekitaran yang steril) dapat memasuki bidang pembedahan selain udara. Sekiranya bakteria menetap di tisu lembut, cecair boleh terbentuk. Di samping itu, peningkatan penghijrahan granulosit kerana peningkatan bakteria boleh menyebabkan pembentukan nanah di laman web ini, yang kemudian mengisi rongga abses. Walau bagaimanapun, abses juga boleh menyebabkan lekatan setelah pembentukannya dan kemudian kepada aduan (misalnya kesesakan usus).

Gejala abses perut

Dalam banyak kes, bagaimanapun, terutama dalam kasus abses besar, peningkatan reaksi imun menyebabkan kemerosotan keadaan dengan menggigil dan demam. Kesukaran terletak pada mencari penyebab kemerosotan pada umumnya keadaan dalam pembentukan abses yang tidak diketahui sehingga kini. Terutama selepas operasi dengan berikutnya demam perkembangan, selain jangkitan pada luka, pembentukan abses harus selalu dipertimbangkan. Abses juga boleh berlaku berulang kali, oleh itu disarankan untuk mencegah abses dalam kehidupan seharian. Bagaimana anda dapat mencegah abses, anda boleh baca di sini: Apakah kaedah terbaik untuk mencegah abses?

Diagnosis abses pada perut

Pertama, jenis keradangan biasanya dikesan oleh a darah ujian. Oleh itu, peningkatan nilai CRP dan leukosit tetapi juga peningkatan nilai procalcitonin menunjukkan kejadian bakteria. Kadang kala pesakit juga melaporkan kesakitan di lokasi abses. Seorang ultrasound boleh membuat abses kelihatan. Sekiranya laman web ini dilindungi atau abses sangat kecil sehingga tidak dapat dilihat dengan ultrasound, tomografi komputer dapat memberikan diagnosis.