Gastritis akut

Punca

Keradangan gastrik akut (tiba-tiba) mukosa bermula dengan sangat cepat dan sering menunjukkan hubungan dengan pengambilan bahan yang merosakkan mukosa. Selaput lendir perut mempunyai filem pelindung alkali yang melindunginya dari yang agresif asid gastrik dan enzim daripada perut. Lapisan pelindung ini dapat diserang oleh pelbagai faktor, sehingga gastrik mukosa boleh diserang.

Gastritis akut sering disebabkan oleh berlebihan alkohol dan / atau berlebihan nikotin (rokok) atau dengan penggunaan ubat yang berlebihan, seperti beberapa ubat penahan sakit seperti asid acetylsalicylic (ASS 100), dan NSAID (mis diclofenak (Voltaren ®), ibuprofen). Dalam beberapa kes, gastritis adalah akibat dari keracunan makanan, yang sering dikaitkan dengan muntah. Pengambilan kopi yang berlebihan dan makanan pedas juga boleh mempengaruhi perut lapisan.

Sekiranya kanak-kanak secara tidak sengaja meminum larutan asid atau alkali, ini menyebabkan gastritis kaustik, yang merupakan keadaan darurat yang mengancam nyawa) mukosa. Gastritis sering berlaku sebagai penyakit bersamaan dari penyakit umum yang serius. Terutama pesakit rawatan intensif yang memerlukan pernafasan, menjalani operasi yang serius atau mengalami luka bakar yang teruk berisiko disebut gastritis tekanan.

Pesakit ini mengalami gangguan pada darah peredaran mikro di mukosa perut. Dalam kebanyakan rawatan intensif, pesakit yang sakit parah, kecacatan dangkal pada lapisan perut (erosi = ulser perut) dapat dikesan secara endoskopi (gastroskopi) dan dalam 6% pesakit terdapat genap pendarahan gastrik (ulcus ventriculi). Bahagian menunjukkan mukosa perut diperbesar. Kecacatan membran mukus jelas kelihatan sebagai bintik merah pada membran mukus, apabila kawasan meningkat secara tempatan darah peredaran darah dan dalam beberapa kes pendarahan ke tisu membran mukus perut.

Gejala / Aduan

Tanda-tanda (gejala) gastritis akut adalah kesakitan di bahagian atas perut, yang boleh menjadi sempit dan bahkan memancar ke bahagian belakang. Loya dan muntah boleh berlaku, terutamanya dalam kes keracunan makanan. Pesakit juga mengadu kerap bersendawa, teruk rasa dalam mulut dan hilang selera makan. Gejala tidak spesifik seperti kembung perut, masalah pencernaan dan malaise umum juga merupakan sebahagian daripada kompleks gejala. - Mukosa (membran mukus)

Komplikasi

Komplikasi serius adalah pendarahan gastrik. Ini boleh berlaku dalam bentuk pendarahan punctiform (petechial) kecil di mukosa perut, yang dapat dikesan dengan endoskopi. Dalam kes terburuk, pendarahan fulminan dengan muntah darah (haematemesis) boleh berlaku.

Sekiranya pendarahan agak perlahan dan asid perut mempunyai masa untuk menguraikan darah, hasilnya adalah muntah seperti kopi. Jisim darah coklat hingga hitam ini juga dapat dilihat pada najis jika pendarahan tidak cukup kuat sehingga menyebabkan muntah. Fenomena ini juga disebut najis tarry (melena).

Sekiranya berdarah, darah berwarna muntah sangat cepat. Dengan pendarahan yang begitu berat, kekurangan darah dapat dengan cepat menyebabkan peredaran darah kejutan (penurunan yang mengancam nyawa tekanan darah). Pendarahan yang lebih kecil hanya dapat dikesan dalam pemeriksaan najis, yang dapat mengesan komponen darah terkecil (yang disebut okultisme, darah tersembunyi).

Dengan mata kasar jumlah darah tidak dapat dikesan. Sudah tentu, kehilangan darah yang ketara juga dapat dikesan oleh a ujian darah. Ini menunjukkan penurunan nilai untuk warna merah tetapi pewarna (hemoglobin (Hb)). Gambaran klinikal anemia disebut anemia.