Langkah rawatan alternatif | Fisioterapi di Aduan ISG semasa mengandung

Langkah rawatan alternatif

Sebagai tambahan kepada langkah rawatan yang dinyatakan di atas, gimnastik kehamilan, kehamilan yoga and akupunktur juga telah terbukti kesakitan-melegakan untuk aduan ISG. Pergerakan di dalam air suam juga dapat menghilangkan ketegangan dan meningkatkan pergerakan. Ramai wanita hamil merasa senang memakai tali pinggang perut untuk menyebarkan kenaikan berat badan bayi ke seluruh punggung dengan lebih baik dan mengatasi kedudukan punggung yang berongga.

Pada waktu malam, kedudukan anak tangga dalam posisi terlentang atau bantal menyusu di antara lutut dapat memberikan kelegaan. Relaksasi teknik seperti latihan autogenik atau perjalanan khayalan dapat menyumbang kepada fizikal kelonggaran serta kelonggaran mental dan dengan itu mengalihkan perhatian dari kesakitan. Lebih banyak maklumat boleh didapati dalam artikel:

  • Akupunktur
  • Gimnastik Lantai Pelvis
  • Yoga untuk wanita hamil

Ringkasan

Semasa mengandung, bukan sahaja anak yang belum lahir menjalani proses perkembangan yang sangat besar, tetapi juga ibu. Tubuh wanita hamil berubah sehingga anak dapat berkembang dengan optimum dan akhirnya bersiap untuk kelahiran. Bagi banyak wanita hamil, perubahan tersebut tidak hanya disertai dengan jangkaan kelahiran, tetapi juga oleh beberapa aduan seperti loya, sakit kepala, kembali kesakitan atau, khususnya, aduan sendi sacroiliac (ISG).

Malangnya, aduan ISG tidak jarang berlaku mengandung, melainkan ungkapan perubahan hormon yang secara optimum mempersiapkan tubuh wanita hamil untuk kelahiran. Walaupun aduan kadang-kadang teruk, wanita hamil tidak boleh mengambil postur yang melegakan tetapi harus bergerak aktif. Latihan membina otot yang disasarkan bukan sahaja dapat meredakan kawasan yang menyakitkan dan memberikan kestabilan, tetapi juga dapat meredakan keluhan. Langkah-langkah rawatan lain seperti mobilisasi, terapi haba atau ubat penahan sakit hanya boleh diambil dengan berunding dengan doktor.