Langkah-langkah Anti-Penuaan: Imbangan Asid

Semua proses metabolik yang penting - reaksi enzimatik, mekanisme pengangkutan, perubahan potensi membran, dan lain-lain - dalam badan kita bergantung pada nilai pH yang optimum, yang terletak di antara 7.38 dan 7.42. Untuk memastikan bahawa pH kekal dalam julat ini, tubuh kita mempunyai mekanisme peraturan khas, asid-basa mengimbangi. Tujuannya adalah homeostasis - the mengimbangi antara asid dan asas - agar semua proses dalam badan dapat berjalan dengan optimum. Adalah tidak biasa bagi asid-basa mengimbangi terganggu, yang memberi kesan negatif terhadap semua proses metabolik dalam badan. Asid dihasilkan setiap hari dalam pelbagai jalur metabolik badan, dan ini mesti dikeluarkan melalui paru-paru, iaitu pernafasan, dan ginjal, iaitu metabolik, untuk menjaga keseimbangan antara asid dan asas.
PH bagi darah memberikan maklumat mengenai keadaan keseimbangan asid-basa semasa. Sekiranya pH di bawah 7.37, terdapat terlalu banyak asid - ini dipanggil asidosis. Sekiranya pH meningkat kepada julat di atas 7.43, maka asas mendominasi, yang disebut sebagai alkalosis.
Gangguan keseimbangan asid-basa boleh dibahagikan kepada lima kumpulan

  • Alkalosis metabolik
  • Asidosis metabolik
  • Asidosis metabolik pendam *
  • Alkalosis pernafasan
  • Asidosis pernafasan

* Borang khas adalah asidosis metabolik pendam: di sini homeostasis - keseimbangan - pH masih terpelihara dalam had sempitnya iaitu 7.38 dan 7.42.

Pada tahap tertentu, badan mempunyai mekanisme pampasan. Pernafasan (bernafasgangguan berkaitan) dikompensasikan secara metabolik, iaitu dengan proses metabolik; gangguan metabolik, iaitu gangguan metabolik, dikompensasikan dengan pernafasan, iaitu dengan bernafas. Walau bagaimanapun, selalu penting untuk mengenali dan merawat penyakit yang mendasari gangguan asid-basa, kerana ini adalah satu-satunya cara untuk menstabilkan keseimbangan asid-basa dalam jangka panjang.

Keseimbangan yang stabil antara asid dan basa menjamin bahawa semua proses penting dalam badan dapat berjalan dengan optimum.