Dadah Antirheumatik: Kesan, Kegunaan & Risiko

Antirheumatik dadah digunakan untuk melegakan kesakitan dalam penyakit reumatik. Oleh itu, ini dadah dan ubat-ubatan digunakan terutamanya untuk mengurangkan keradangan dan untuk penyakit sendi.

Apakah ubat antirumatik?

Antirheumatik dadah adalah ubat penahan sakit yang mempunyai kesan anti-radang dan analgesik pada penyakit reumatik. Dalam penyakit reumatik, sendi dan tisu diserang. Ubat antirumatik adalah ubat penahan sakit yang mempunyai kesan anti-radang dan analgesik pada penyakit reumatik. Mereka berfungsi untuk mengurangkan gejala rematik, tetapi tidak mempunyai pengaruh terhadap penyebab dan perkembangan selanjutnya penyakit keradangan yang mempengaruhi sendi. Selanjutnya, ubat antirheumatik hanya bertindak melawan inflamasi, tetapi tidak melawan penyakit rematik degeneratif. Walaupun ubat antirheumatik digunakan terutamanya untuk penyakit reumatik, ia juga berkesan untuk keradangan dan kesakitan disebabkan oleh penyakit lain dan untuk demam. Penyakit reumatik disebabkan oleh disfungsi sistem imun bahawa menyerang sendi dan tisu. Penawar untuk rematik pesakit pada masa ini belum dapat dilakukan. Oleh itu, tujuan terapi adalah untuk mengurangkan rasa tidak selesa, contohnya dengan mengambil ubat antirheumatik, dan untuk mencegah kerosakan sendi yang lebih lanjut.

Aplikasi, kesan, dan penggunaan

Rawatan reumatoid artritis penghidap tidak boleh terhad kepada pentadbiran ubat antirheumatik. Terutama pada rheumatoid yang paling biasa artritis, kerjasama intensif antara pakar rheumatologi dan, misalnya, ahli fisioterapi dan ortopedis adalah perlu untuk memastikan yang terbaik terapi. Sebagai usaha terakhir, pembedahan langkah-langkah seperti penyingkiran membran mukus sendi dan penggunaan prostesis sendi dapat dipertimbangkan. Penggunaan ubat antirheumatik memberikan pesakit dengan cepat kesakitan kelegaan, sehingga kemampuan mereka untuk bergerak dengan cepat meningkat. Tidak seperti ubat anti-radang bukan steroid, sediaan steroid mengandungi kortison, yang boleh membawa kepada kesan sampingan yang ketara. CortisoneOleh itu, ubat-ubatan antirheumatik harus selalu digunakan dalam dos yang sekecil mungkin dan berhati-hati. Cortisone-mengandungi ubat antirheumatik boleh disuntik terus ke sendi atau diambil dalam bentuk tablet. Ubat anti-radang bukan steroid digunakan untuk artritis, keradangan vertebra dan gout. Mereka juga digunakan dalam osteoartritis (penyakit yang disebabkan oleh terlalu banyak sendi) dan tisu lembut rematik (penyakit otot dan sistem muskuloskeletal yang menyakitkan). Gabungan ubat yang berbeza sering diberikan di rheumatoid arthritis. Sebagai tambahan kepada ubat anti-radang bukan steroid, persediaan kortison dan agen herba, ini juga termasuk ubat-ubatan asas yang disebut, yang bertujuan bukan sahaja untuk menghilangkan rasa sakit, tetapi juga untuk mengurangkan aktiviti penyakit ini. Walau bagaimanapun, cara tindakan sebenar ubat-ubatan asas ini sebagai tambahan kepada ubat antihreumatik belum diketahui.

Ubat antirheumatik herba, semula jadi dan farmasi.

Dalam kumpulan ubat antirheumatik, persediaan dapat dibezakan mengikut struktur materialnya:

Antirheumatik kimia-farmaseutikal merangkumi sebatian asid propionik analgesik dan anti-radang seperti ibuprofen, yang digunakan sebagai analgesik bukan opioid untuk kesakitan ringan hingga sederhana. Asid asetik sebatian seperti aceclofenac mempunyai kesan anti-radang yang kuat tetapi kurang dianggap sebagai analgesik. Yang baru dikembangkan adalah apa yang disebut inhibitor cyclooxygenase-2 selektif, yang hanya menghalang satu enzim tertentu dan dengan itu berbeza dari ubat antirheumatik lain dalam cara tindakannya. Untuk mengurangkan penggunaan ubat antirheumatik yang dihasilkan secara kimia, orang suka menggunakan bahan aktif nabati. Umbi dari cakar syaitan digunakan dalam perubatan Afrika untuk merawat kesakitan dan demam, antara lain. Sebenarnya, bukti farmakologi mengenai kesan anti-artritis, anti-radang dan analgesik tumbuhan ini telah dijumpai. Ekstrak of cakar syaitan menyebabkan perencatan artikular rawan kemerosotan. Kerosakan prostglandin yang diperhatikan sebagai kesan sampingan dengan ubat antirheumatik yang dihasilkan secara kimia tidak berlaku ketika cakar syaitan telah digunakan. Penggunaan cakar syaitan sangat sesuai untuk penyakit kronik, kerana kesan penuh hanya berlaku setelah tiga minggu penggunaan. Akar dari comfrey tanaman mempunyai kesan yang serupa. Salisilat berdasarkan asid salisilik, yang diperoleh dari willow kulit kayu. Kerana toleransi mereka yang kadang-kadang lemah, kadang-kadang disarankan agar ubat berdasarkan asid salisilik hanya perlu digosok, iaitu hanya digunakan secara luaran. Subjenis yang paling terkenal asid salisilik is asid asetilsalisilat, yang mempunyai kesan analgesik dan antipiretik sebagai tambahan kepada tindakan anti-radang. Sebagai antirheumatik homeopati, ramuan perubatan digunakan, misalnya, sebagai teh, tetapi juga sebagai tapal, bilas, mandi atau dalam bentuk salap. Antirheumatik homeopati termasuk minyak pati, Schuessler garam, Bunga bach, dan ubat menurut Hildegard von Bingen.

Risiko dan kesan sampingan

Apabila ubat anti-radang bukan steroid digunakan, asma serangan mungkin berlaku kerana bronkokonstriksi, kerana persediaan ini menghalang pengeluaran prostaglandin, yang mempunyai kesan bronkodilating. Kemungkinan kesan sampingan ubat anti-radang bukan steroid pada darah kapal dan juga jantung masih diteliti. Walau bagaimanapun, disyaki bahawa penyakit rematik itu sendiri menyumbang kepada masalah kardiovaskular sekunder. Inhibitor cyclooxygenase-2 selektif menunjukkan kesan sampingan yang lebih sedikit pada gastrik mukosa, air perkumuhan dan darah pembekuan. Walau bagaimanapun, risiko infark miokard dianggap meningkat, terutamanya dengan penggunaan ubat awal. Ubat antirheumatik yang mengandungi kortison boleh menyebabkan kesan sampingan seperti kelemahan otot, osteoporosis, glaukoma (peningkatan tekanan intraokular), mendung dari lensa mata (katarak), kencing manis, immunodeficiency, dan risiko jangkitan yang meningkat secara am. Asid asetilsalisilat, diperolehi daripada willow kulit kayu, dianggap meningkatkan risiko pendarahan gastrik kerana pengaruhnya terhadap darah pembekuan. Sebaliknya, cakar syaitan dan comfrey dilaporkan boleh diterima dengan baik dan, tidak seperti ubat antirheumatik kimia-farmaseutikal, tidak mempunyai kesan sampingan.