Kawasan Postrema: Struktur, Fungsi & Penyakit

Kawasan postrema terletak di rhomboid fossa di otak dan merupakan sebahagian daripada muntah pusat. Unit berfungsi ini sistem saraf elit muntah apabila dirangsang dengan betul, dengan itu melakukan peranan pelindung. Antiemetik menghalang tindak balas ini sebagai sebahagian daripada rawatan traumatik otak kecederaan dan keadaan neurologi lain.

Apakah postrema kawasan itu?

Perubatan menganggap kawasan postrema sebagai salah satu organ circumventricular. Ini dicirikan oleh fakta bahawa mereka berada di otak ventrikel. Ventrikel serebrum mewakili rongga di otak yang mengandungi air (cecair serebrospinal), yang kelihatan gelap atau putih pada gambar MRI, bergantung pada pemberatnya. Sebagai tambahan kepada lokasinya, organ circumventricular dicirikan oleh jenis tisu khas: ependyma. Luas permukaannya yang agak besar memberi ruang kepada banyak reseptor dan membolehkan kawasan postrema sensitif terhadap pencemaran yang berpotensi. Keadaan ini sangat ketara kerana kawasan otak adalah bahagian dari muntah pusat. Bersama dengan struktur lain, ia mengawal muntah sukarela sebagai tindak balas terhadap toksin, dadah, isyarat dari saluran penghadaman, dan rangsangan lain.

Anatomi dan struktur

Sebagai organ circumventricular, kawasan postrema mempunyai ependyma, sejenis tisu khas yang terdiri daripada sel glial yang terdapat di beberapa struktur lain. Untuk masa yang lama, saintis menganggap bahawa sel glial melakukan fungsi statik terutamanya dan menstabilkan pengisi; nama "glia" bermaksud "lem" dan merupakan peringatan kesimpulan yang salah ini. Walau bagaimanapun, hari ini diketahui bahawa mereka sangat penting untuk sistem saraf berfungsi dengan baik. Mereka melindungi akson serat saraf, menyumbang kepada bekalan nutrien yang optimum kepada neuron, dan menjalankan fungsi kebersihan pada tahap mikro. Sebilangan besar organ circumventricular lain juga merupakan organ circumventricular yang terletak di ventrikel otak. Organ di ventrikel serebrum menggunakan ependyma untuk membezakan diri dari cecair. Walau bagaimanapun, mereka tidak mempunyai darah-penghadang otak, yang merupakan penghalang antara aliran darah dan tisu otak di tempat lain di otak dan dirancang untuk menjaga patogen, toksin, dan bahan lain dari memasuki otak. Di kawasan berdekatan postrema terletak nukleus solitarius atau nukleus tractus solitarii. Ia dianggap sebagai inti gustatory dan juga tergolong dalam pusat muntah. Terdapat hubungan erat antara dua struktur otak, yang memungkinkan mereka bekerja sama pada tahap fungsional.

Fungsi dan tugas

Postrema kawasan mewakili bahagian penting dari pusat muntah. Peranan struktur yang berkaitan adalah untuk melindungi tubuh: rangsangan pengesan reseptor khusus yang menunjukkan racun dalam makanan atau persekitaran, menimbulkan ancaman melalui tekanan mekanikal, atau menunjukkan bahaya lain. Postrema kawasan merangkumi zon pencetus chemoreceptor. Kerana organ circumventricular itu sendiri kekurangan a darah-penghadang otak, ia melakukan fungsi penjaga tambahan untuk penghalang di belakangnya. Reseptor kawasan postrema bertindak balas terhadap pelbagai bahan kimia yang menunjukkan toksin atau pembusukan; struktur ependyma yang dilekatkan di sekitar kawasan postrema memastikan pemeriksaan yang sangat dipercayai darah berusaha memasuki tisu otak. serotonin dan dopamin adalah neurotransmitter utama yang bertindak di pusat muntah. Pusat muntah berkomunikasi dengan bahagian otak yang lain melalui banyak sambungan. Saraf menuju ke korteks serebrum menghubungkan kawasan postrema dan seluruh pusat muntah ke pusat penciuman dan fungsi kognitif yang lebih tinggi. Organ vestibular, gastrousus saraf, kawasan tertentu medula oblongata, dan pelbagai kumpulan otot juga bersambung ke pusat muntah. Laluan yang membawa secara langsung atau melalui titik suis lain ke otot berfungsi motor bertindak muntah. Proses ini automatik.

Penyakit

Dalam konteks penyakit, kawasan postrema menempati kedudukan ganda; di satu pihak, sebagai sebahagian daripada pusat muntah, ia memainkan peranan penting dalam melindungi daripada toksin (misalnya, dalam makanan); sebaliknya, kerengsaan yang salah atau berterusan di kawasan otak ini mungkin merupakan tanda penyakit dan boleh menyebabkan tekanan fizikal. Untuk mengurangkan pemalar loya dan berhenti muntah, oleh itu doktor menggunakan antiemetik.The dadah tidak membentuk kumpulan yang homogen, tetapi mewakili bahan aktif yang berbeza, masing-masing bertindak secara khusus pada kawasan postrema. Semasa permulaan rangsangan normal, zat berlabuh ke reseptor dan saluran ion terbuka di membran sel, melalui mana zarah bermuatan elektrik dapat mengalir masuk. Tindak balas reseptor ini mengubah voltan elektrik sel: neuron depolarisasi. Antiemetik, yang bertindak di kawasan postrema, mencegah tindak balas ini dengan menghalang reseptor. Dadah metoklopramida menghalang fungsi dopamin dan serotonin reseptor di kawasan postrema, sementara scopolamine menghalang muscarinic asetilkolina reseptor dan antagonis 5-HT3 hanya mempengaruhi yang sangat spesifik serotonin reseptor. Lebih jarang, doktor juga berpaling apomorfin untuk rawatan. Sebagai sebahagian daripada fungsi normalnya, kawasan postrema bertindak balas terhadap pencemaran berpotensi dan agen mekanikal seperti tekanan. Peningkatan tekanan incranial, atau tekanan intrakranial, boleh disebabkan oleh pelbagai sebab. Pencetus yang mungkin termasuk edema serebrum, strok, gangguan peredaran darah, kesan traumatik seperti di otak kecederaan traumatik, atau gangguan saliran. Kawasan postrema terletak di ventrikel serebrum; organisma menggunakan kawasan ini sebagai zon penyangga untuk menjaga kerosakan dari tisu apabila tekanan intrakranial meningkat. Oleh itu, pusat muntah sangat sensitif terhadap perubahan tekanan incranial berkat kedudukan spasial ini. Di samping itu, rangsangan dari saluran penghadaman, pusat penciuman, dan organ vestibular dapat mengaktifkan pusat muntah.