Biotin: Penilaian Keselamatan

Kumpulan Pakar Inggeris di vitamin and Mineral (EVM) terakhir dinilai vitamin dan mineral untuk keselamatan pada tahun 2003 dan menetapkan apa yang disebut Tahap Atas Selamat (SUL) atau Tahap Panduan untuk setiap mikronutrien, dengan syarat data yang mencukupi tersedia. SUL atau Tahap Panduan ini menunjukkan jumlah mikronutrien maksimum yang selamat yang tidak akan menyebabkan kesan sampingan apabila diambil setiap hari dari semua sumber sepanjang hayat.

Pengambilan harian selamat maksimum untuk Biotin ialah 1,000 µg. Pengambilan harian selamat maksimum untuk Biotin adalah 20 kali pengambilan harian yang disyorkan oleh EU (Nilai Rujukan Nutrien, NRV).

Nilai ini berlaku untuk orang dewasa yang berumur 19 tahun ke atas. Itu tidak berlaku untuk wanita hamil dan ibu menyusu kerana data tidak mencukupi.

Tiada kesan sampingan yang dilaporkan Biotin, walaupun selepas bertahun-tahun pentadbiran dengan dos yang tinggi.

Pengambilan biotin yang berterusan untuk tujuan terapi pada 200 kali nilai NRV tidak mengakibatkan kesan sampingan yang tidak diingini. Juga, dalam kajian pada pesakit diabetes, tidak kesan buruk diperhatikan setelah pengambilan biotin 9,000 µg setiap hari, diambil sehingga empat tahun.

Jumlah maksimum biotin harian yang selamat jauh dari jangkauan penduduk Jerman melalui kaedah konvensional diet dan pemakanan tambahan.