Bolehkah berenang menjadi penyebab sindrom gangguan bahu? | Sindrom Peningkatan Bahu

Bolehkah berenang menjadi penyebab sindrom gangguan bahu?

Bahu sindrom impingement biasanya disebabkan oleh penyempitan ruang di bawah akromion, yang paling sering menekan tendon otot supraspinatus. Selain itu, bursa yang duduk di sana juga boleh mengalami tekanan. Kedua-dua tendon dan bursa mengalami proses pembentukan semula yang berkaitan dengan usia, mereka menjadi kurang elastik dan dapat terkumpul kalsium, yang seterusnya mengurangkan keanjalan dan keupayaan meluncur mereka.

Bersama dengan mampatan dan geseran yang disebabkan oleh keketatan di bawah akromion, ini boleh menyebabkan terkoyaknya tendon. Apabila lengan disangga ke sisi, ruang di bawah akromion sangat sempit antara 60 ° dan 120 °, sebab itulah di sinilah tempat paling banyak kesakitan berlaku. Bahu sindrom impingement boleh disebabkan oleh kerja overhead biasa, atau sukan di mana lengan sering digunakan overhead, seperti tenis, bola baling atau berenang. Bahu sindrom impingement sering berlaku sebagai gejala overtrain pada atlet atau sebagai penyakit degeratif pada pesakit paruh baya dan tua. Artikel ini mungkin menarik bagi anda jika berkaitan dengan topik bahu yang dikalsifikasi: Bahu yang dikalsifikasi

Gejala

Sindrom pelanggaran bahu mempunyai gejala ciri dan merupakan diagnosis yang sebagian besar didasarkan pada gejala Jika tendon, terutama tendon otot supraspinatus, mengalami tekanan yang berlebihan, ia boleh terkoyak. Ini boleh berlaku tanpa disedari oleh pesakit, akibatnya adalah sekatan pergerakan yang progresif, kehilangan kekuatan dan kesakitan. Ciri khas dari sindrom hentakan bahu adalah busur yang menyakitkan atau busur yang menyakitkan.

Dengan tanda ini, pesakit diminta mengangkat kedua-dua lengan ke sisi setinggi mungkin. Dalam sindrom hentakan bahu, kawasan antara 60 ° dan 120 ° jelas paling menyakitkan. Anda akan mendapat maklumat yang lebih terperinci mengenai topik ini dalam artikel: Gejala Sindrom Peningkatan Bahu

  • Dalam kebanyakan kes, ia bermula dengan tidak selesa dengan sedikit ketidakselesaan semasa dan selepas tekanan besar, misalnya setelah jangka masa kerja overhead.
  • Pada kursus kemudian, larangan pergerakan ditambahkan, terutama dengan penculikan pergerakan dan putaran bahu.
  • Mungkin ada juga kesakitan pada waktu rehat atau sakit ketika berbaring di bahu yang terkena.