Punca | Fisioterapi untuk sakit belakang semasa kehamilan

Punca

Kesakitan boleh disebabkan oleh ligamen terlatih, tendon, otot dan sendi. Statik yang diubah juga dapat menyebabkan kerengsaan saraf, yang dapat menyebabkan penyinaran kesakitan dalam kaki. Kesakitan panggul juga boleh ditafsirkan sebagai sakit belakang, tetapi mempunyai sebab lain daripada sakit belakang biasa.

Sebaliknya, ia disebabkan oleh pengembangan uterus, yang dilekatkan pada rangka tulang oleh ligamen. The regangan ligamen ini boleh menyebabkan kesakitan. Sebab-sebab sakit belakang semasa mengandung terutamanya disebabkan oleh peningkatan beban pada alat sokongan tulang belakang yang disebabkan oleh tambahan berat anak.

Berat mengubah statik ruang tulang belakang, dan walaupun otot sebahagian besarnya dapat mengimbangi ini, lama-kelamaan struktur pasif seperti ligamen, tendon dan sendi semakin tegang, yang boleh menyebabkan kesakitan. Kesakitan ini meningkat sepanjang hari. Kesakitan yang disebabkan oleh terlalu banyak otot juga boleh bertanggungjawab sakit belakang semasa mengandung. Pertumbuhan uterus terus melakukan tarikan pada ligamen yang membetulkan rahim, yang juga mempengaruhi tulang belakang dan boleh menyebabkan kesakitan ketika diregangkan.

Di samping itu, tertentu hormon dilepaskan semasa mengandung menukar tisu penghubung di kawasan pelvis dan menjadikannya lebih fleksibel untuk membolehkan lebih banyak kelonggaran semasa bersalin. Walau bagaimanapun, mungkin juga terdapat ketidakstabilan sendi sacrum atau melonggarkan simfisis (kemaluan rawan). Ini kadang-kadang boleh menyebabkan teruk sakit pelvis.

Artikel ini mungkin menarik bagi anda dalam hal ini: Latihan untuk sciatica sakit semasa mengandung Kesakitan yang disebabkan oleh terlalu banyak otot juga boleh bertanggungjawab sakit belakang semasa mengandung. Pertumbuhan uterus terus melakukan tarikan pada ligamen yang membetulkan rahim, yang juga mempengaruhi tulang belakang dan boleh menyebabkan kesakitan ketika diregangkan. Di samping itu, tertentu hormon dilepaskan semasa mengandung menukar tisu penghubung di kawasan pelvis dan menjadikannya lebih fleksibel untuk membolehkan lebih banyak kelonggaran semasa bersalin.

Walau bagaimanapun, mungkin juga terdapat ketidakstabilan sendi sacrum atau melonggarkan simfisis (kemaluan rawan). Ini kadang-kadang boleh menyebabkan teruk sakit pelvis. Artikel ini mungkin menarik bagi anda dalam hal ini: Latihan untuk sakit sciatic semasa mengandung