Terapi konservatif / fisioterapi | Latihan untuk arthrosis faset yang ada

Terapi konservatif / fisioterapi

Terapi fisioterapeutik bertujuan untuk mengekalkan mobiliti tulang belakang secara besar-besaran dan untuk mengurangkan gejala osteoartritis seperti kesakitan dan ketegangan. Untuk yang terakhir, urut teknik, rawatan titik pemicu dan terapi fasia ada. A regangan dan program senaman juga harus dikerjakan dengan pesakit, yang dapat dilakukannya dengan selamat dan bebas di rumah.

Mobiliti tulang belakang dapat diperbaiki secara pasif dengan terapi manual oleh ahli terapi. Rawatan tarikan dapat, misalnya, melegakan sebentar dari yang terkena sendi di sling table dan kemudahan kesakitan. Pembetulan postur juga sangat penting, sebagaimana adanya pembelajaran fisiologi, tingkah laku mesra belakang dalam kehidupan seharian.

Pesakit harus mengetahui postur mana yang berbahaya bagi dirinya dan bagaimana untuk melawannya. Latihan untuk di rumah dengan latihan untuk melegakan setelah berlebihan, dengan menggerakkan latihan dan latihan penguat untuk otot yang lemah harus dilakukan. Kualiti pelaksanaan adalah penting, kerana pelaksanaan yang salah dapat menyebabkan tekanan yang salah.

Pesakit harus diberitahu tentang ubat-ubatan untuk membantu dirinya dalam keadaan akut kesakitan syarat. Melonggarkan kedudukan seperti kedudukan langkah harus disebutkan di sini sebagai contoh. Selain terapi pergerakan dan rawatan manual oleh ahli terapi, ada banyak kemungkinan dari terapi fizikal dan electrotherapy.

Elektroterapi boleh memberi kesan menghilangkan rasa sakit. Terdapat alat yang boleh digunakan oleh pesakit di rumah (contohnya SEPULUH). Aplikasi panas dan sejuk dapat membantu dalam keadaan ketegangan atau keradangan. Terdapat pelbagai kursus dan kumpulan untuk pesakit dengan aspek arthrosis. Belakang kecergasan kursus, balik sekolah atau bahkan gimnastik aqua sering ditawarkan di setiap bandar dan sering mendapat subsidi oleh kesihatan syarikat insurans.

Cortisone

Sekiranya kesakitan tahan terapi teruk, kortison boleh disuntik terus ke sendi facet. Ini biasanya berlaku semasa pengimejan CT. Ini disebut sebagai terapi kesakitan.

Selalunya beberapa sesi dijadualkan dalam jangka masa 6-12 minggu. Cortisone disuntik ke dalam sendi dan boleh menyebarkan kesan anti-radang di sana. Kesan sampingan biasa dari kortison, seperti kenaikan berat badan, tidak diharapkan kerana dos tempatan dan relatif rendah.

Kejayaan terapi berbeza-beza. Dalam kebanyakan kes, peningkatan gejala jangka pendek yang baik dapat dicapai. Walau bagaimanapun, tidak mungkin membuat prognosis mengenai berapa lama ini akan bertahan dan sangat berbeza dari pesakit ke pesakit. Kortison dikatakan mempunyai a rawan-kesan merosakkan. Sama ada kortison adalah ubat pilihan untuk terapi jangka panjang mesti dijelaskan oleh doktor.