Kursus pelbagai sklerosis | Gejala sklerosis berganda

Kursus pelbagai sklerosis

Bergantung pada pesakit, perjalanan multiple sclerosis boleh berubah-ubah dan boleh menjadi lebih teruk dalam beberapa kes dan lebih ringan pada yang lain. Dalam bentuk relaps-remitting (bentuk yang paling biasa dari multiple sclerosis), gejala menurun sepenuhnya setelah kambuh. Ini adalah kursus yang paling baik bagi pesakit, kerana dia dapat menjalani kehidupan mandiri dan bekerja lebih kerap.

Secara sekunder, progresif multiple sclerosis, terdapat gejala yang semakin teruk selepas serangan, yang kemudian menjadi kekal. Pesakit dengan bentuk penyakit ini semakin memerlukan bantuan untuk kehidupan seharian. Sekiranya sklerosis berganda primer, progresif, gejala muncul tanpa serangan dan tidak hilang.

Pesakit keadaan boleh merosot secara kekal. Dalam kebanyakan kes, proses keradangan pada sklerosis berganda berlaku secara berulang, yang, bergantung pada bentuknya, berlaku pada jarak yang lebih besar atau lebih rendah antara satu sama lain. Selang antara kambuh antara sekurang-kurangnya 30 hari hingga beberapa bulan atau tahun.

Ini mengakibatkan gejala memburuk, yang dapat terjadi dengan cepat atau hanya berkembang dalam beberapa hari. Apabila kekambuhan berlaku pada sklerosis berganda, ia berlaku sekurang-kurangnya 24 jam. Apabila kambuh reda, simptomnya juga reda atau, dalam beberapa kes, bahkan boleh hilang sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, semakin kerap dan teruk kambuh, semakin sukar simptomnya hilang. Keamatan memburuk boleh berbeza bagi setiap pesakit. Sekiranya terapi berjaya mengawal keradangan di bahagian tengah sistem saraf, selang antara relaps akan dilanjutkan.

Jangka hayat dalam pelbagai sklerosis

Bolehkah seseorang menjadi tua dengan pelbagai sklerosis? Soalan ini pasti dapat dijawab dengan ya. Pesakit boleh hidup melebihi usia 70 tahun, jadi mungkin menjadi tua walaupun penyakitnya teruk. Walaupun sklerosis berganda boleh menyebabkan kehilangan kebebasan besar-besaran, ini tidak membawa maut.

Adakah sklerosis berganda boleh diwarisi?

Sekiranya pasangan mempunyai anak dan satu atau kedua ibu bapa menghidap sklerosis berganda, anak itu tidak perlu memilikinya. Sklerosis berganda tidak boleh diwarisi. Hanya nikmat untuk ini, dapat diberikan kepada anak. Hanya terdapat sebilangan kecil pesakit yang juga mempunyai kecenderungan keluarga (predisposisi). Oleh itu, kecenderungan sahaja tidak menentukan dan faktor persekitaran juga harus diambil kira.