Menurunkan Tenaga Kerja: Fungsi, Tugas & Penyakit

Melalui mengandung, aktiviti otot uterus adalah aktif. Pada tahap tertentu, uterus menguncup secara berirama dengan cara menurun pengecutan untuk membawa bayi ke kedudukan yang betul untuk kelahiran.

Apakah kontraksi menurun?

Menurun pengecutan tolak bayi ke posisi yang betul sebelum dilahirkan. Kadang-kadang mereka dipanggil "preterm" pengecutan. Klik untuk membesarkan. Pengecutan menurun berlaku pada bahagian terakhir mengandung dan digunakan untuk menyiapkan tubuh wanita hamil untuk dilahirkan. Selalunya, mereka dirasakan pada minggu ke-36 hingga ke-38 mengandung. Mereka memastikan bahawa bayi meluncur lebih jauh ke pelvis dan terletak secara optimum di saluran kelahiran untuk bersalin. Pengecutan menurun berlaku pada selang waktu yang tidak teratur dan kadangkala menyakitkan. Mereka adalah tanda bahawa badan perlahan-lahan bersiap untuk kelahiran. Bagi kebanyakan wanita, mereka tidak mudah dibezakan dengan kesakitan pekerja. Namun, tidak seperti sakit buruh, rasa sakit yang tenggelam hilang lagi dan hanya muncul secara tidak teratur.

Fungsi dan tugas

Fungsi utama kontraksi menurun adalah membawa bayi ke posisi kelahiran yang betul, kepala turun di hadapan serviks. Ini juga menurunkan perut ke bawah. Wanita yang merasakan tekanan pada perut semasa mengandung, yang menyukarkan mereka untuk makan atau memberi mereka pedih ulu hati, perhatikan kerana mereka dapat makan dengan lebih baik lagi dan pedih ulu hati mereda. Sesak nafas semasa kehamilan juga mereda pada waktu ini, kerana perut tidak lagi naik. Pengecutan uterus, di mana perut menjadi keras pada selang waktu yang tidak teratur, sudah boleh berlaku semasa kehamilan. Rahim melatih kelahiran dengan cara ini. Walau bagaimanapun, tidak seperti kontraksi preterm, kontraksi tenggelam berlaku lebih kerap dan boleh bertahan lebih lama, kadang-kadang hingga 2 minit. Mungkin juga terdapat sedikit pembukaan serviks dalam tempoh ini. Sekiranya ini adalah kehamilan pertama, wanita masih menghadapi kesukaran untuk membezakan kontraksi rendah dari kontraksi pembukaan, oleh sebab itu mungkin terdapat salah anggapan yang lebih kerap mengenai permulaan kelahiran. Walau bagaimanapun, kontraksi menurun berlaku lebih kerap daripada kontraksi biasa. Mereka juga boleh menyebabkan kesakitan yang boleh menyerupai haid kejang, tetapi tidak seperti sakit buruh, tidak ada keteraturan yang dapat dikesan, jadi ini bukanlah petunjuk pasti akan kelahiran yang akan datang. Kesakitan pekerja yang betul datang secara berkala dan semakin kuat. Sekiranya pengecutan hilang lagi akibat mandi santai yang hangat sekitar 28 darjah, kemungkinan kontraksi tenggelam. Kesakitan tenaga kerja sebenar tidak akan berkurang kerana mandi, tetapi akan tetap kuat atau menjadi lebih kuat. Latihan fizikal juga boleh mencetuskan pengecutan sinki pada masa kehamilan ini. Mereka menunjukkan kepada wanita itu bahawa dia lebih baik mengambilnya agar tidak membahayakannya kesihatan bayinya. Sebilangan wanita tidak pasti, kerana mereka tidak merasa sakit, adakah semuanya baik-baik saja dengan anak mereka. Pengecutan menurun mungkin berlaku atau tidak berlaku pada setiap wanita. Sekiranya ragu-ragu, wanita hamil harus berjumpa pakar sakit puan atau bidan untuk memastikan semuanya baik-baik saja.

Penyakit dan penyakit

Secara amnya, pengecutan tenggelam tidak menyebabkan ketidakselesaan yang lebih teruk. Semasa kontraksi, wanita mempunyai kesan bahawa ada sesuatu yang merosot. Sebenarnya, pada masa ini, perut sedikit menurun selepas tumbuh dengan stabil pada bulan-bulan sebelumnya, kadang-kadang menyebabkan sekatan makan dan sesak nafas bagi wanita hamil. Bahagian bawah perut mengurangkan rasa tidak selesa ini, yang mana wanita merasa senang. Sebaliknya, tekanan pada pundi kencing meningkat lagi dan memaksa mereka mengosongkan pundi kencing dengan lebih kerap. Kontraksi menurun tidak boleh berlaku lebih dari 3 - 4 kali dalam satu jam dan juga tidak lebih dari 10 kali sehari. Sekiranya mereka melakukannya, pakar sakit puan atau bidan harus memeriksa untuk melihat apakah mereka sakit. Dalam kebanyakan kes, ketidakselesaan akibat kontraksi tidak berbahaya. Terdapat ubat semula jadi dan kelonggaran teknik yang dapat meredakan ketidakselesaan dan dalam kebanyakan kes cukup melegakan kesakitan. Haba melegakan kekejangan dan mempunyai kesakitan-melegakan kesan. Sama ada panas lama yang baik air botol atau bantal bijirin diserahkan kepada pilihan individu wanita. Bagi sebilangan wanita, sejuk aplikasi juga lebih menyenangkan. Dalam kursus persediaan melahirkan anak, bernafas teknik biasanya diajarkan yang mempunyai kesan menghilangkan rasa sakit dan membantu bayi bergerak dengan lembut menuju ke saluran kelahiran. Banyak bidan mengesyorkan teh daun raspberry, kerana melonggarkan otot rahim dan dengan itu mempunyai kesan antispasmodik. Namun, ia harus diminum hanya dengan berunding dengan bidan, kerana ia juga dapat merangsang tenaga kerja, yang akan menjadi kontraproduktif dalam hal ini. Urutan lembut juga merupakan kaedah yang menyenangkan kelonggaran. Mereka merangsang pembebasan endorfin dan dengan cara ini dapat menghilangkan rasa sakit. Wanita melihat sendiri di mana kawasan yang mereka anggap urutan itu menyenangkan atau tidak menyenangkan. Sekiranya kontraksi tidak mereda walaupun terdapat penawar semula jadi dan kelonggaran teknik, adalah mustahak untuk memeriksa apakah sakit persalinan telah bermula untuk mengelakkan komplikasi. Sekiranya pengecutan tenggelam berlaku berkaitan dengan terlalu banyak tenaga, wanita itu harus lebih berhati-hati.