Dadah melawan keradangan / NSAR | Fisioterapi untuk pecah manset rotator

Dadah melawan keradangan / NSAR

In pemadam pemutar pecah, air mata menyebabkan trauma, kecederaan itu sendiri dan kerengsaan tisu sering menyebabkan keradangan yang menyakitkan pada keseluruhan sendi. Ini boleh diubati dengan ubat. Kumpulan ubat ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) adalah kelas yang sering digunakan.

Ia termasuk ibuprofen or diclofenak dan banyak lagi. Tidak seperti ubat steroid, ia tidak mengandungi prekursor hormon seperti kortisol. NSAID menghalang pengeluaran perantara keradangan dan melegakan kesakitan, demam, tetapi juga reaksi keradangan itu sendiri. Penggunaan, dos dan pemilihan sediaan harus ditentukan oleh doktor untuk mengelakkan kesan sampingan dan komplikasi.

Suntikan glukokortikoid di bawah acromion

Sekiranya terdapat keradangan pada sendi, glucocorticoids boleh disuntik ke sendi. Cortisone adalah bahan aktif dan menyebabkan kesan tempatan yang sangat intensif melalui aplikasi tempatan. Suntikan boleh diulang, tetapi tidak boleh dilakukan lebih kerap daripada kira-kira 3 kali setahun. Sekiranya berlaku keradangan pada sendi yang disebabkan oleh a pemadam pemutar pecah, perlu diingat bahawa kortison boleh merosakkan struktur tendon dalam jangka masa panjang. Selalunya bermasalah bahawa bahu berlebihan setelah suntikan glukokortikoid kerana kuat kesakitan kelegaan dan rasa sakit kembali setelah kesannya reda.

Pecah manset rotator - OP

Sama ada pemadam pemutar pecah memerlukan pembedahan bergantung pada banyak kriteria: Kecederaan traumatik dirawat seawal mungkin, seperti atlet atau orang yang harus bekerja di atas kepala. Matlamat pembedahan adalah untuk memulihkan keadaan anatomi awal. Dalam kebanyakan kes, ini dilakukan oleh arthroscopy (sendi endoskopi).

Pakar bedah menggunakan endoskopi untuk melihat sendi bahu untuk menilai bentuk, ukuran dan kedudukan air mata. Aspek yang sama pentingnya adalah kualiti tisu tendon dan kerosakan sendi atau bersamaan. Untuk pembinaan semula, pakar bedah memperluas ruang di bawah akromion dengan memotong sekeping kecil acromion (atap bahu) dan, jika perlu, mengeluarkan tisu dari bursa.

Pengembangannya mencegah kerengsaan mekanikal tendon pada masa hadapan. Pada langkah kedua, tendon koyak diluruskan dan dijahit ke lengan atas sebanyak yang mungkin. Air mata rotator cuff yang lebih tua sering dirawat dengan teknik mini terbuka.

Perbezaan untuk arthroscopy adalah bahawa pakar bedah membuang tisu parut tambahan dan kasar titik-titik lampiran tulang. Kemudian dua hingga tiga skru logam disekat ke dalam humerus dan tunggul otot / tendon berlabuh dengan jahitan yang kuat. Sekiranya terdapat kecacatan yang sangat ketara, pemindahan otot kadang-kadang diperlukan - sekiranya berlaku penyakit bahu tambahan, prostesis bahu mungkin diperlukan.

  • Keadaan umum pesakit
  • Punca yang mendasari
  • Ukuran pecahnya
  • Tahap atrofi otot
  • Kesakitan / gejala pecah manset rotator
  • Sarung pemutar - OP