Pengesanan Awal Kerosakan Buah Pinggang

Ginjal adalah "loji rawatan kumbahan" tubuh manusia. Kedua-dua organ ini mengatur air seimbang dan bertanggungjawab untuk penghapusan toksin. Di samping itu, buah pinggang menghasilkan tertentu hormon dan mengatur darah tekanan. Tanda yang tidak ketara buah pinggang penyakit adalah protein dalam air kencing.

Kerosakan buah pinggang akibat penyakit lain

Pundi kencing and buah pinggang pelvis keradangan, dikenali sebagai cystitis, berkembang dengan kerap, terutama pada wanita. Di sini, bakteria bangkit dari pundi kencing ke buah pinggang melalui ureter. Pengesanan awal jangkitan ini sangat penting, kerana kegagalan untuk merawatnya atau penyebaran penyakit ini boleh mengakibatkan parah buah pinggang kerosakan, malah kegagalan buah pinggang.

Banyak gangguan buah pinggang adalah sekunder daripada penyakit lain seperti keradangan, tekanan darah tinggi, kencing manis melitus, gout and penyakit autoimun. Tetapi penggunaan tertentu secara berterusan ubat penahan sakit or antibiotik juga boleh merosakkan buah pinggang.

Pemeriksaan air kencing memberikan maklumat

Doktor boleh memeriksa fungsi buah pinggang dengan sederhana pemeriksaan air kencing. Bahkan jumlah protein terkecil dapat dikesan di makmal. Di samping itu, doktor mengetahui sama ada terdapat gangguan buah pinggang berdasarkan toksin yang dikeluarkan. Produk metabolik yang dikeluarkan oleh buah pinggang didapati dalam kepekatan yang lebih tinggi sekiranya fungsi perkumuhan terganggu atau gagal.

Pemeriksaan pencegahan Pemeriksaan 35, yang diinsuranskan dapat memanfaatkan secara percuma setiap dua tahun dari usia 36 tahun, menjelaskan kemungkinan penyakit ginjal dengan sampel air kencing yang tidak rumit.