Latihan | Fisioterapi untuk cakera tergelincir semasa kehamilan

latihan

1. kekuatan dan kestabilan Bergerak ke kedudukan empat segi. Sekarang lengan kiri dan kanan kaki diluruskan secara serentak. Pastikan pinggul anda tetap lurus dan jangan kendur.

Pegang kedudukan selama 10 saat dan kemudian tukar sisi. 3 pengulangan setiap sisi. 2. menguatkan otot punggung bawah Berbaring di punggung.

Tangan bersandar longgar di sebelah badan, bahu terletak sepenuhnya di atas lantai. Sekarang letakkan kaki anda dekat dengan punggung anda dan dorong ke atas. Pastikan bahagian belakang paha dan punggung anda membentuk garis lurus dan bahu anda menyentuh lantai.

Pegang kedudukan selama 20 saat, berhenti sebentar dan kemudian buat 2 hantaran lagi. 3. regangan BWS Berdiri tegak dan tegak atau duduk tegak di atas kerusi. Sekarang hulurkan tangan ke sisi dan perlahan-lahan bergerak ke belakang sehingga anda merasakan regangan.

Tahan ini selama 20 saat. 3 pengulangan.4. regangan dari BWS lateral Berdiri lurus dan tegak.

Kaki selebar bahu. Angkat lengan kiri anda lurus ke atas dan sokong pinggul anda dengan tangan kanan. Sekarang condongkan bahagian atas badan ke kanan sehingga anda merasa regangan.

Tahan ini selama 20 saat dan kemudian tukar sisi. 3 pengulangan setiap sisi. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan untuk cakera tergelincir semasa kehamilan
  • Latihan untuk cakera herniated
  • Latihan untuk sakit belakang semasa mengandung

Gejala

Simptom yang paling terkenal dari a tergelincir cakera semasa mengandung juga penembakan kuat kesakitan di kawasan yang terjejas, yang juga dikaitkan dengan sekatan pergerakan. Bergantung pada lokasi cakera herniasi (serviks, toraks atau tulang belakang lumbar), gejalanya boleh berbeza-beza. Kesemutan, mati rasa atau lumpuh juga boleh menjadi tanda cakera herniated dan boleh mempengaruhi fungsi organ dalaman (sesak nafas, kencing atau najis masalah lemah kawalan kencing). Kerana ada mengandung, pilihan ubat sangat terhad, sehingga kesakitan dirawat secara murni dengan terapi konservatif.