Langkah selanjutnya | Fisioterapi untuk kesakitan pada tulang belakang toraks

Langkah-langkah selanjutnya

Dalam fisioterapi, selain latihan aktif, langkah-langkah lain dapat digunakan untuk merawat kesakitan in tulang belakang toraks. Bermakna dari terapi fizikal misalnya penggunaan haba (fango, lampu merah) atau sejuk.Elektroterapi juga boleh membantu untuk kesakitan in tulang belakang toraks. Urutan dapat menghilangkan keluhan akut

Sendi dengan pergerakan terhad dapat digerakkan secara pasif dengan terapi manual. Teknik fasial, terapi titik pencetus dan teknik tisu lembut yang lain juga dapat melegakan kesakitan. Sistem pita dapat membantu pesakit untuk mengambil kedudukan tegak (memori pita) atau menyokong otot dalam kehidupan seharian. Untuk keluhan akut, teknik penentuan kedudukan tertentu (penentuan kedudukan, penentuan kedudukan pakej) dapat membantu pesakit dada sakit tulang belakang. Doktor boleh campur tangan dengan ubat sekiranya sakit teruk atau, jika terjadi keradangan atau degenerasi teruk, mungkin mengurangkan gejala dengan suntikan.

Gejala

Sebilangan besar aduan di tulang belakang toraks mula-mula menampakkan diri melalui ketegangan pada otot sekitarnya. Ini sering muncul di kawasan berhampiran tulang belakang, tetapi juga di kawasan bilah bahu atau dalam peralihan ke bahu-leher wilayah. Keluhan akut boleh disertai dengan kesakitan tepat pada waktu pergerakan tertentu.

Sekiranya tulang rusuk sendi terjejas, bernafas boleh disekat dengan menyakitkan. Sekiranya terdapat aduan kronik di tulang belakang toraks, mungkin terdapat kehilangan mobiliti yang ketara. Otot dipendekkan dan tegang dan biasanya mempunyai titik pencetus (titik sakit). Terdapat juga kepincangan yang dapat dilihat dengan jelas, seperti a firasat, punggung rata atau, dalam hal scoliosis, bonggol tulang rusuk satu sisi. Artikel “Terapi terapi titik"Dan"Sakit semasa menyedut - fisioterapi "mungkin juga menarik bagi anda dalam hal ini.

Punca

Sakit di tulang belakang toraks boleh mempunyai pelbagai sebab. Selalunya mereka berpose. Sekiranya kita berada dalam posisi yang sama dan lama, otot kita tidak lagi dituntut secara dinamik, ia menjadi sesak.

. darah peredaran tisu menjadi lebih teruk dan rasa sakit dapat berlaku. Sekiranya kita berulang kali mengambil kedudukan yang sama dalam jangka masa yang panjang, kehilangan mobiliti dan pembentukan semula struktur yang terlibat boleh berlaku. Pada mulanya, ini adalah masalah otot yang tegang, kemudian melakukan overtrain atau perubahan pada tisu boleh menyebabkan kesakitan.

Oleh kerana kita biasanya mengambil postur sepihak dalam kehidupan seharian atau semasa bekerja, sakit pada tulang belakang toraks boleh disebabkan oleh ketegangan pada otot yang sentiasa mengalami tekanan yang sama. 12 kami tulang rusuk juga melekat pada tulang belakang toraks. Mereka memastikan bahawa organ toraks kita lebih selamat kerana sarung tulang dan menjadikan toraks lebih stabil.

. sendi melalui mana tulang rusuk melekat pada toraks boleh tersumbat dan kemudian menyebabkan kesakitan. Dalam fisioterapi, di satu pihak, usaha dilakukan untuk merawat kesakitan secara simptomatik. Ini dapat dilakukan melalui aplikasi haba, electrotherapy atau urut.

Yang lebih penting, bagaimanapun, adalah terapi kausal, yang berusaha mencari dan menghilangkan penyebab kesakitan. Ini bidang rawatan fisioterapeutik untuk dada sakit tulang belakang merangkumi latihan postur, nasihat untuk mengatur tempat kerja, jangka panjang regangan otot yang dipendekkan dan penguatan otot yang lemah, serta mobilisasi sendi. Biasanya, gimnastik khusus dilakukan untuk meluruskan tulang belakang.

Struktur tulang dan sendi juga boleh menjadi penyebab sakit pada tulang belakang toraks. Tulang belakang kita sentiasa dicabar dan tertekan dalam kehidupan seharian, sambil memikul berat badan kita dan pada masa yang sama bertanggungjawab terhadap pergerakan. Dengan bertambahnya usia, risiko perubahan degeneratif pada tulang belakang meningkat.

Unjuran tulang terbentuk pada badan dan sendi vertebra, rawan usang dan cakera intervertebral kehilangan ketinggian. Semua ini boleh menyebabkan kesakitan. Kesakitan ini juga sering dinyatakan oleh otot yang tegang secara reaktif.

Cakera tergelincir di tulang belakang toraks sangat jarang berlaku, kerana BWS relatif stabil kerana sentuhan tulang rusuk dan tidak rentan terhadap beban mekanikal seperti, misalnya, tulang belakang lumbar yang lebih mudah alih. Malposisi tulang belakang toraks, seperti a firasat or scoliosis, juga boleh menyebabkan kesakitan pada tulang belakang toraks. Sendi kostal juga boleh menjadi titik permulaan kesakitan pada tulang belakang toraks.

12 pasang tulang rusuk disambungkan ke kanan dan kiri tulang belakang dan ke bahagian depan tulang belakang sternum secara sendi / tulang rawan. Sendi di tulang belakang toraks dapat "macet" kerana beban teruk akut atau berlebihan kronik. Ketegangan reaktif otot-otot sekitarnya, sakit tempatan dan memancar dan bernafas kesukaran mungkin berlaku. Punca kesakitan tulang belakang toraks harus dikenal pasti dan ditentukan sebelum permulaan fisioterapi untuk membolehkan terapi kausal yang disasarkan.