Penyakit berjangkit sebagai penyebab polineuropati | Punca polyneuropathy

Penyakit berjangkit sebagai penyebab polyneuropathy

Dalam penyakit berjangkit, terdapat perbezaan antara jangkitan bakteria dan virus. Borreliosis adalah salah satu penyakit berjangkit bakteria yang paling sering disebut berkaitan dengan PNP. Borrelia disebarkan oleh kutu, misalnya, dan boleh menyebabkan polyneuropathy, sebab itulah gigitan kutu harus diperhatikan dan dirawat oleh pakar.

Jangkitan virus yang boleh menyebabkan PNP termasuk HIV dan cytomegalovirus. Dalam kes yang jarang berlaku, sebuah mempengaruhi jangkitan juga boleh menyebabkan PNP. A gigitan kutu boleh menyebabkan borellia, patogen borelliosis, memasuki host (contohnya manusia).

Ini hanya boleh berlaku setelah masa menghisap kira-kira 12 jam, sebab itulah penghapusan kutu yang cepat dan lengkap masih merupakan satu-satunya profilaksis terhadap jangkitan Borellia. Tidak ada vaksinasi seperti TBE. Sekali Borellia bakteria telah sampai ke Wird, mereka mencapai saraf melalui kulit dan aliran darah dan boleh membakarnya. Selain periferal saraf dan akar saraf (radiculitis), saraf kranial (saraf muka) juga boleh terjejas. Gangguan kesakitan, kelumpuhan dan penuaan berlaku di kawasan yang terjejas

Pengambilan racun atau ubat sebagai penyebab polyneuropathy

Toksin, yang sering bertanggungjawab polyneuropathy, terdapat terutamanya dalam pelarut dan cat. Selain bahan seperti n-heksana, n-heptane, etanol, benzena, styrene, xylene, arsenic, plumbum dan thallium juga bertanggungjawab untuk kerosakan saraf. Sentuhan dengan bahan-bahan ini boleh merosakkan periferal secara kekal saraf dan membawa kepada gejala klasik PNP. Sebilangan bahan ubat juga beracun untuk saraf, jadi kerosakan pada saraf periferal adalah kesan sampingan klasik kemoterapi dan sinaran.

Kemoterapi diarahkan terhadap kanser sel dan bertujuan untuk mencegah percambahannya dengan mengganggu pembahagian sel (ubat sitostatik). Sel saraf sangat sensitif terhadap agen berbahaya (bahan dengan kesan merosakkan) dan juga dipengaruhi oleh agen sitostatik kemoterapi. Saraf periferal mungkin cedera dan mungkin mengalami kesemutan dan sensasi ketidakselesaan atau kehilangan kedudukan.

Doktor harus berunding sekiranya terdapat gejala yang sesuai. Dalam kebanyakan kes, saraf tumbuh semula dengan perlahan setelah kemoterapi selesai. Terapi seperti fisioterapi atau electrotherapy boleh digunakan sebagai tambahan.