Kekejangan perut

Pengenalan

"Abdominal Crunch" adalah bentuk latihan yang paling biasa untuk melatih lurus otot perut. Sebagai antagonis otot belakang, melatih otot ini tidak hanya penting kerana alasan estetik. Yang lurus otot perut membolehkan orang itu menjaga bahagian atas badan dalam kedudukan tegak dan digunakan dalam kesihatan sukan, bina badan, kecergasan sukan dan juga sukan permainan. Banyak disiplin sukan dan atletik mendapat manfaat dari otot perut yang terlatih.

Tujuan Abdominal Crunch

Matlamat Abdominal Crunch adalah menguatkan dan menstabilkan lurus otot perut. Sementara pertumbuhan otot perut lurus ditujukan kepada banyak lelaki untuk alasan estetik untuk membentuk apa yang disebut "enam pek"Atau" papan basuh perut", Otot juga penting untuk berfungsi bagi semua orang: Otot perut yang sihat dan jelas memberikan fungsi antagonis pada otot belakang dan dengan itu membolehkan kedudukan tegak yang sihat serta mengangkat beban berat seperti kotak air. Otot belakang secara semula jadi lebih kuat dan jika otot perut tidak melawan ini, punggung berongga dapat berkembang. Oleh itu, otot perut dan punggung terlibat dalam menstabilkan bentuk tulang belakang yang sihat dan dapat mencegah punggung kesakitan dan, selama bertahun-tahun, malah cakera herniated.

Penerangan latihan mengenai Perut Abdominal

Untuk melakukan Abdominal Crunch dengan betul, atlet meletakkan tuala di lantai dan berbaring di atasnya memanjang, dengan kepala di tengah, sehingga tuala menonjol 5-10 cm di atas kepala. Kaki bersudut dan tumit di atas lantai dengan jari kaki menunjuk ke atas. Sekarang bawa hujung tuala ke kiri dan kanan kepala, sehingga tuala membentuk penyokong atau semacam "tempat tidur gantung" untuk kepala.

Ini melegakan leher otot dan dengan itu mencegah ketegangan di kawasan leher. Sekarang kepala dan bahagian atas badan terlepas dari lantai dengan gerakan memutar, kerana otot perut menguncup. Lebar tangan yang rata harus dipasang di bawah kawasan lumbar, kemudian otot dilonggarkan lagi dan bahagian atas badan diturunkan lagi sehingga betul-betul di atas lantai - itu bermaksud bahawa otot tidak pernah sepenuhnya santai sehingga akhir set.

Otot perut tergolong dalam apa yang disebut otot memegang, yang bermaksud bahawa ia dirancang untuk pergerakan statik yang perlahan. Inilah cara senaman yang harus dilakukan - perlahan dan tanpa pergerakan yang tergesa-gesa. Catatan: Tidak ada peralatan yang diperlukan untuk latihan otot perut yang optimum.

Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku untuk latihan perut dan tidak untuk kumpulan otot lain di mana latihan tanpa peralatan dapat digunakan sebagai menambah. Kekurangan boleh diubahsuai dengan pelbagai cara. Selain melatih otot perut lurus bawah dengan cara kekejangan terbalik, kaki boleh diangkat dari lantai sekiranya punggung kesakitan.

Dengan itu kaki bawah membentuk sudut yang betul dengan paha dan paha dengan badan atas. Anda dapat merasakan bahagian bawah belakang bersentuhan dengan lantai. Atlet yang ingin meningkatkan rangsangan latihan dapat meluaskan lengan di belakang kepala mereka.

Sebaliknya, ketegangan dapat dikurangkan dengan menjaga agar lengan diregangkan di sebelah badan atas. Tangan berada pada ketinggian paha. Untuk meningkatkan rangsangan latihan, penggunaan expander juga disarankan.

Walau bagaimanapun, ini hanya disyorkan untuk atlet terlatih. Latihan Abdominal Crunch juga sesuai untuk latihan statik otot perut lurus, iaitu untuk mengekalkan ketegangan selama beberapa saat. Walau bagaimanapun, bentuk pengecutan ini agak meletihkan.